sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Paulan Kirjasto 30

Hyvää kevättä!
Kaunis kevät on saapunut Torniolaaksoon. Nyt juhlitaan. Paulan Kirjaston 30 numero sisältää siis kevään arvonnan voittajan esittämän kirjan. Onnittelut voittajalle ja tässä on tämä stoori:

Nimi: Verta lumella osa 1
Tyyppi: dekkari, käännösteos
Kirjailija: Jo Nesbø
Alkuperäisteos: Blood on Snow
Ilmestynyt: 2015 (Suomessa 2015)
Sivumäärä: 195
Suomentaja: Outi Menna
Kustantaja: Johnny Kniga

Oslolainen Olav ei ole saalistaja. Olav ei ole palkkionmetsästäjä. Hän on Daniel Hoffmannin asiainhoitaja. Hoffmannin tavaramerkki on huumekauppa ja prostituutio. Olav ei käsittele niitä. Hänen tehtävänään on hoitaa kappaleita. Eräänä jouluna vuonna 1977 Olav saa erilaisen tehtävänannon. Homman pitää vaikuttaa asuntomurrolta ja hoitaa Hoffmannin kotona. Olavin pitää hoidella Hoffmannin vaimo pois päiviltä. Tehtävä ei ole helppo, päinvastoin. Se on erittäin vaarallinen. Liikutaan vaarallisilla vesillä, yksityisalueella. Ja kun vedet ovat vaaralliset, voi tapahtua mitä tahansa.

”Tänä jouluna lumi on punaista.” Lupaa kirjan takakansi. Punainen on myös rakkauden väri. Lauselmat kuvastavat hyvin kirjan sisältöä. Se sisältää voimallista, raakaa väkivaltaa, paljon miehekkyyttä, tuliaseita, mutta myös romantiikkaa, pelastamisen halua ja

selviytymishalua. Kirja on syvällinen, siinä on monta kerrosta ja lukija tajuaa heti alkumetreillä että kaikella ”oikeudella” on rajansa, ja se tulee vastaan myös tappajilla. Annan kirjalle arvosanaksi 4 tähteä.

Kirja on lyhyt ja helppolukuinen suuren fontin avulla. Tarina on mielenkiintoinen ja tempaa lukijan mukaansa auttamattomasti. Sivuilla on vähän tekstiä mikä edesauttaa kirjan ahmimista. Ja kaikkein parasta on, että kirjaan on jatko-osa. Jos pakomatka ja ajojahti ei tyydyttänyt lukuhimoasi tämän kirjan osalta, jatko-osa varmasti tekee sen.

Jo Nesbø on norjalainen kirjailija, muusikko ja entinen pörssimeklari ja jalkapalloilija. Jalkapalloilijan uran hän joutui jättämään nuorena tapahtuneen ristisidevamman takia. Nesbø opiskeli taloustiedettä Norjan kauppakorkeakoulussa Bergenissä ja aloitti työt liike-elämässä heti valmistumisensa jälkeen. Nesbø on toiminut myös Di Derre –nimisen popyhtyeen laulajana ja lauluntekijänä. Nesbøn ura kirjailijana alkoi, kun hän 1990-luvun puolivälissä otti puolen vuoden virkavapaata. Hän oli puhki työnteosta. Kun kustantajalta tuli tilaus, että Nesbø kirjoittaisi yhdessä yhtyeensä kanssa muistelman elämästä tien päällä, Nesbø keksikin tilalle ensimmäisen Harry Hole –kirjansa Lepakkomies juonen. Nesbø on julkaissut jo yli 20 kirjaa, yhteensä teoksia on myyty yli 23 miljoonaa kappaletta ja niistä on myyty käännösoikeudet yli 50 maahan.

Hyvä kirja, suosittelen. Muita hyviä kirjavinkkejä kannattaa seurata mm. kirjaston ja Suomalaisen kirjakaupan sivuilta. Niin ja tietenkin Paulan Kirjaston facebooksivuilta!

Paula Kronqvist

Lähteet:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti