perjantai 15. toukokuuta 2015

Paulan Kirjasto 26

Heippa,
aikainen kevät madon nappaa, vai miten se meni? Kevät on jo pitkällä, seuraavaksi odotellaan tulvaveden laskeutumista, lämpimiä säitä, lämpiävää vettä ja vihertävää nurmikkoa. Odotuksista huolimatta PK ilmestyy just nyt, eli odottaminen loppuu tähän.
                             Kaikki tietävät vanhan Disney klassikko elokuvan Pocahontasin. Vaikka elokuva julkaistiin vuonna 1995, tarina itse juontaa juurensa 1500-luvun loppuun. Ja Susan Donnell on kirjoittanut tarinan kahden vankan kannen väliin. Hauska fakta selviää heti takakannesta; Donnell on Pocahontasin jälkeläinen 14. polvessa. :O Kirja on julkaistu vuonna 1991, ja suomennos ilmestyi vuonna 1995 WSOY:n julkaisemana.  Kirjailijasta ei löydy tietoa netistä (buu!), damn it. Ainoat tiedot, mitä saadaan kirjailijasta, on se mitä kirjassa sanotaan alussa saatteeksi. Mutta kirjasta sen sijaan löytyy tietoa netistä runsain määrin.
Mitäs sen tarkemmin tarinaa kertomaan uudestaan. Elokuvassa kerrotaan tarina pohjimmiltaan samana, ainoina poikkeuksina on että Pocahontasin isällä oli useita vaimoja, jokaisella vaimolla 1 tai useampi lapsi, isän nimi ei ole Powhatan, vaan se on heimon nimi, Pocahontas on nuorempi kuin elokuvassa annetaan ymmärtää, Pocahontas muuttaa Lontooseen ja avioituu John Rolfen kanssa.
Vaikka elokuva on romantisoitu, se tuo silti perustarinan luontevasti esille. Ja jos haluaa laajentaa tietouttaan joko uteliaisuuden tai puhtaan tiedonjanon vuoksi, suosittelen Pocahontas – intiaaniprinsessaa lämpimästi. Näillä perusteilla annan kirjalle 3 ½ tähteä. Kirja sisältää paikkapaikoin vähän liiankin tarkasti kuvailtuja kohtauksia, joten en suosittele kirjaa alle 15-vuotiaille. Silti, kirjoissa ei onneksi ole ikärajoituksia.
Pidemmittä puheitta kesä lähestyy ja niin lähestyy myös ansaittu kesäloma. Arvoituksena näemme jatkuuko PK kesän jälkeen mutta kesäjulkaisun näette kuukauden kuluttua. Siihen mennessä toivotan kaikille hyvää alkanutta kevättä.


Paula Kronqvist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti