torstai 21. toukokuuta 2015

Jyväskylässä vierailulla

Aikainen tiistaiaamu ja reipas kaksikko on valmiina tulevaan reissuun Jyväskylään: tutustumaan ja verkostoitumaan sukupuolisensitiiviseen työhön Jyväskylän Oivaan ja Ilonaan. Oiva ja Ilona on nuorille 12-29 -vuotiaille tarkoitettu tyttöjen ja poikien tila - kaikki samassa paketissa. Tila sijaitsee Jyväskylän Matarassa, vain kävelymatkan päässä keskustasta. Oivaan ja Ilonaan voit tulla juuri sellaisena kuin olet, ilmapiiri on yhteisöllinen ja lämmin. Hankkeen tarkoituksena on toimia matalan kynnyksen toimintana ja tukea nuorten henkilökohtaista kasvua, osallisuutta ja sosiaalista vahvistamista. Tarjolla on avointa ryhmätoimintaa, kohdennettua pienryhmätoimintaa sekä myös yksilökohtaamista. 


Reissun alkajaisiksi, bussin saavuttua Jyväskylään suuntasimme Emilian ja Marin kanssa jumalaisen hyvään thaimaalaiseen ravintolaan syömään. Vatsat täynnä pyörimme kohti Mataraa, luvassa oli Ilonan tyttöjen avoin ilta. Tornio vastaanotettiin lämpimästi ja tuliaislahjasta pidettiin kovasti ( kuka nyt ei suklaasta ja hyvästä teestä tykkäisi J ).


Kuulumisten vaihtamisen jälkeen saimme kuulla ohjaaja Virven esittelyn aikuisten nukketeatterista - Keijujen kuninkaalle menetetyt lapset. Työryhmään tahdottaisiin innolla tekijöitä ja Ilonaa oltiinkin pyydetty mukaan yhteistyöhön.

Itse avoimen illan aikana oli askartelupiste, jossa valmistui niin hienoja viuhkoja, unisieppareita, pitsikulhoja sekä kangaskasseja. Huh, meinannut perässä pysyä kun niin ahkeria ja taitavia neitoja oli askartelemassa. Alla kuva Tawarin tekemästä unisiepparista joka muuten todella antaa vaaleanpunaisia unia.


Köökissä valmistui leipäset ja hedelmäsalaatit tuosta vain, harmiksemme olimme tunkeneet itsemme niin täyteen ruokaa, ettei napa vetänyt enää murustakaan. Illan päätti rentoutus, jossa jokainen valitsi itselleen hyvän asennon ja sai sulkea silmänsä. Pehmeillä patjoilla, vilttien alla kuuntelimme ja tunnustelimme hengitystä. Moni (ainakin allekirjoittanut) meinasi nukahtaa rauhallisen äänen puhuessa. Tästä illasta jäi todella hyvä mieli.


Vielä illalla, sateen loppuessa, oli mukava kierrellä ja ihailla Jyväskylän keskustaa. Iltapalat nassuun ja jännittämään Suomen jääkiekkopeliä. Väsytti kyllä kovasti, kun oltiin herätty jo aamu neljän aikoihin, mutta silmät ristissä saatiin kuin saatiinkin kannustettua Leijonat voittoon.

Seuraava aamu starttasi vauhdilla kun suunnistimme kohti Mataraa. Luvassa oli Mimmit Goes Out- ryhmä. Ryhmäkerta on kello yhdeksästä puoleen päivään ja koostuu ohjaaja Emiliasta, harjoittelija Marista ja pienestä nipusta tyttöjä. Ryhmässä lähdetään tutustumaan mitä ihmeellisimpiin paikkoihin ja tekemään yhdessä ryhmän kanssa kaikkea mukavaa. Jujuna hommassa on erityisesti se, että osallistujat eivät tiedä mitä luvassa on: ohjaajat vain antavat vihjesanoja sisällöstä. Tällä kertaa lähdimmekin suunnistamaan aamupalalle idylliseen Aamiaishuone Kansantarinaan. Aamukahvin äärellä pystyttiin juttelemaan aiemmista ryhmän kerroista: laavureissusta, ratsastuksesta, tutustumisesta Jyväskylän Marttoihin, frisbeegolfista ja kaikista muista aktiviteeteista.


Yliopiston alue Seminaarimäellä oli aamiaishuoneen välittömässä läheisyydessä ja siitä pääsimmekin helposti ihailemaan kauniita, vanhoja Jyväskylän yliopiston rakennuksia. Olimme myyty. Edes sade ei haitannut tämän ryhmän mielialaa vaan innolla porskutimme eteenpäin ympäri Jyväskylää.


Sateenvarjojoukko suuntasi eilisten pitsikulhoaskartelujen innoittamana pitsinäyttelyyn Kehystämö-Galleria Patinaan! Teokset herätti todella paljon ihmetystä. Näyttelykäynnin jälkeen suuntasimme vielä Harjun näköalatornille Vesilinnaan. Portaat kavuttua ja huippulle päästytyämme, oli näkymät melkoiset. Todella hieno kokemus ja ihastuimme vain entistä enemmän Jyväskylään.


Loppupäivän ohjelmassa Oivassa ja Ilonassa oli koko päivän kestävä pelikulttuuritapahtuma. Pelikulttuuritapahtuma oli kaikille avoin, niin tytöille että pojille ja vielä kaikenikäisille. Tapahtuma alkoi seminaariosuudella, jossa EXPA:n Jonne Harja oli kertomassa siitä miten pelejä tehdään. Paljon kiinnostuneita pelin tekijöitä porukasta löytyikin. Vinkki - tee mieluummin monta pientä peliä VALMIIKSI asti, kuin käytät koko elämäsi yhden pelin hiomiseen ja hiomiseen ja hiomiseen... Alla linkki luentoesitykseen peleistä kiinnostuneille.


Tiloilta löytyi erilaisia konsolipelejä ja Mario Kart –turnauksessa kävimme (melkein) loistamassa. 
Ehdottomana suosikkina oli kuitenkin Oculus-rift DK2-virtuaalilasit. Siinä pelaajan koko näkökenttä peitetään ja päätä kääntämällä myös virtuaalimaailman kuvakulma muuttuu ihan kuin olisit itse pelissä. Vierailun ja tapahtuman vielä viimeisteli vielä se, kun Tawar pääsi pelaamaan kauan haluamaansa Halo- videopeliä isolta screeniltä.


Kiitos Oiva ja Ilona! Jyväskylän visiitti oli enemmän kuin onnistunut. Tutustuimme huipputyyppeihin ja näimme sekä koimme Jyväskylän monin eri tavoin. Täällä jo innolla odotetaan vastavierailua, joten tervetuloa Tornioon!


-Maisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti