perjantai 10. huhtikuuta 2015

Paulan Kirjasto 25

Heippali hei,
lunta tupaan ja lämmöt pihalle, lämmöt tupaan ja lumet pihalle. Moinen lämpötilojen vaihtelu rasittaa sekä ilmastointia, eristeitä että mieltä, villasukista puhumattakaan. Mutta ei se mitään. Nyt on lauha ja kevät on aluillaan, nautitaan siitä! Uusi kirja, uudet kujeet.

Vastikään kaikkien huulille noussut Jussi Valtonen kirjoitti kirjan, joka voitti Finlandia-palkinnon, He eivät tiedä mitä tekevät. Kirja julkaistiin Tammen kustantamana vuonna 2014.
Jussi Valtonen (s. 1974) on suomalainen psykologi ja kirjailija. Hänen esikoisteoksensa on tietokirja ”Jossakin on ilo: tietoa ja toivoa masennuksesta kärsiville ja heidän läheisilleen”, jonka hän kirjoitti yhdessä Ben Furmanin kanssa. Valtosen muita teoksia ovat Tasapainoilua (Like, 2003), Vesiseinä (Like, 2006) ja Siipien kantamat (Tammi, 2007). Valtonen voitti J. H. Erkon kaunokirjoituskilpailun vuonna 2002 ja Yleisradion kuunnelmakäsikirjoituskilpailun vuonna 2008.

He eivät tiedä mitä tekevät kertoo yhdysvaltalaisen neurotieteiden professori Joen elämän pyörteistä. Nuoruudessaan hän avioitui suomalaisen Alinan kanssa, muutti Suomeen ja he saivat pojan. Työn saannin vaikeuden ja kunnian himon kasvaessa Alinan ja Joen välit viilentyvät ja Joe palaa takaisin Yhdysvaltoihin. Siellä hänen työuransa paranee ja elämä hymyilee. 20 vuoden jälkeen Alina ottaa häneen yhteyttä, joka kertoo heidän poikansa Samuelin tulleen Yhdysvaltoihin. Samaan aikaan eläinaktivistit sabotoivat Joen tutkijaryhmän edistymistä ja tutkimustuloksia. Tasapainoilu omien tutkimustulosten ja työn puolustamisessa ja pelko oman perheen (vaimo, kaksi tytärtä) turvallisuudesta aiheuttaa hämmennystä Joessa, ja vähitellen pelko osoittautuu aiheelliseksi, kun tieto oman pojan teoista saavuttaa Joen.

Kirja ansaitsee 3½ tähteä. Aihe on hyvä ja ajantasainen. Kirjan aikajana etenee kronologisessa järjestyksessä tehden välillä flash backeja menneisyyteen. Kirja alkaa kertomalla Joen ja Alinan arjesta Suomessa. Kirjan tekee pitkäveteiseksi kuitenkin hiukan liian pitkät kappaleet, pitkäveteiset selostukset henkilöiden tekemisistä, päätöksistä ja päätelmistä, mutta ei kirja jätä kuitenkaan kylmäksi. Draama ja jännitys pitävät lukijan otteessaan viimeisille sivuille saakka.

Tässä kaikki taas joksikin aikaa. Toivotan kaikille hyvää kevään alkua. Kun pyöräilykausi alkoi, helpottui myös liikkuminen pyörällä. Halataan kun tavataan!

Paula Kronqvist

Muistakkee myös PK:n facesivut. Sieltä löytyy uusimmat tiedotteet, julkaisut ja sinne saa käydä vinkkaamassa kirjavinkkejä.

Lähteet:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti