keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Maailma sokean silmin


Ville Köngäs on tavallinen 14 vuotias poika. Hän ei vain näe samalla tavalla kuin me muut. Ville näkee tunnustelemalla käsillään  ja seuraa maailmaa kuuntelemalla. Omin sanoin hän kertoo sokeudestaan Juha Tapion sanoja lainaten: ”Mitä silmät ei nää, sen sydän ymmärtää.”

Ville harrastaa paljon radiohommia, juontokeikkoja ja hän pitää myös uimisesta. Pääharrastus on kuitenkin radion parissa. Villen arkipäivä kuluu ihan tavallisesti, kuten kaikilla muillakin. Aamulla Ville menee kouluun, koulusta kotiin läksyjä tekemään ja vapaa-ajalla alkaa puuhailemaan omia harrastuksiaan. Koulussa Villen lempiaineita ovat historia ja terveystieto ja koulu sujuu sanojensa mukaan hyvin.

Ville tarvitsee itselleen avustajaa, mutta kotona osaa jonkin verran suunnistaa ihan itsekseenkin. Villen seurassa ei tarvitse varoa "nähdä" sanan käyttöä, sillä Ville ymmärtää sen omalla tavallaan. Jos sanot hänelle esimerkiksi että nähdään myöhemmin tai nähdään huomenna, hän luottaa siihen, että pidät sanasi ja tulette myös tapaamaan huomenna. Eräs joulu Ville toivoi lahjaksi elokuvia ja siitä seurasi ihmetys. Vaikka Ville ei näe, hän silti kuulee ja pystyy kuvittelemaan elokuvan tapahtumat päässään, hän saattaa jopa nauttia elokuvista enemmän kuin me, jotka katselemme elokuvaa.

Ville tekee elämässään ihan tavallisia asioita, kuten jokainen meistä, mutta hän tekee ne omalla tavallaan ja joissakin asioissa hän tarvitsee vähän enemmän apua kuin muut. Ville pysyy positiivisena näkövammastaan huolimatta ja hän onkin mukana monessa. Haluaisin muistuttaa, että näkövammaisia ei tarvitse pelätä, vaan heidän kanssaan voi viettää aikaa ihan samalla tavalla, kuin kaikkien muidenkin kanssa.

- Miika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti