keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Kestävää kehitystä todellakin parhaimmillaan


Saimme Ympäristöosaamisen kursilla tehtäväksi suorittaa kurssi omalla tavalla. Eipä sitten muuta kuin pyörällä polkien keskustaan ja kauppaan. Otimme Tornion K-Citymarketissa kuvia, mitä tuotteita kannattaa suosia ja mitä ei, kun käy ostoksilla.


Haastattelimme myös K-CITYMARKET TORNION kauppias Marko Nurkkalaa. 

  1. Millä tavoin kauppa toteuttaa kestävää kehitystä?

K-Citymarket ei myy palvelutiskillä uhanalaista kalaa, vaan kalat on vastuullisesti kalastettu. Kauppa noudattaa WWF:n määräyksiä ja ohjeita. Luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden valikoima on laajentunut viime vuosina.
  1. Näkyykö kestävä kehitys asiakkaiden ostopäätöksissä?

Luomutuotteet ovat tavallisia tuotteita kalliimpia, mutta niiden kysyntä on silti kasvanut. Muuten asiakkaat ostavat sen, mitä tarvitsevat ajattelematta ympäristövaikutuksia.


  1. Miten kauppa lajittelee bio-, pahvi-, lasi- ja metallijätteet?

Kaupan työntekijät lajittelevat jätteet päivittäin ja pyrkivät toiminnallaan vähentämään tuotehävikin määrää.

  1. Käyttävätkö asiakkaat enemmän muovipusseja vai kestokasseja?

Perinteisten hedelmäpussien rinnalle on tullut biohajoavia pusseja. Niiden käyttöä on lisätty. Asiakkaat käyttävät tällä hetkellä enemmän muovipusseja kuin kestokasseja ostoksien pakkaamiseen. Suurin syy tähän on tavallisten pussien halvempi hinta.


  1. Miten energiatehokkuus näkyy kaupan toiminnassa?
Kylmälaitteissa on käytössä energiaa säästäviä led-valoja ja niissä on ajastimet. Pakastuslämpötiloja ja sähkönkulutusta seurataan. Työntekijät pesevät työvaatteensa kotona, mutta pesuaineet korvaa työnantaja.Olihan se mielenkiintoinen reissu Tornio K-Citymarketissa. Kaikki ruuat koriin ja sen jälkeen täysi tyhjennys takaisin hyllyihin. 


 

 Huonompia ostoksia vasemmalla ja parempia oikealla


Mielipidettä kehiin

Minun mielestä olisi hyvä suosia luomutuotteita. Tokihan ne ovat tavallisia tuotteita kalliimpia, mutta ne vähentävät päästöjä paikallisesti. Luomukasviksissa on myös enemmän terveellisiä antioksidantteja ja eläintuotteiden terveellisiä rasvahappoja, koska niiden kuiva-aine pitoisuus on pienempi.

Luomutuotteiden suosiminen on myös siksi hyvä, koska luonnonmukaisessa kotieläintuotannossa laatu tarkoittaa korkealuokkaisia elintarvikkeita, joiden tuotannossa eläinten hyvinvointi on etusijalla. Kaikkihan pitävät eläimistä eikös. Luomueläinten eläinsuojissa on enemmän tilaa kuin tavanomaisissa, eläimiä ei pidetä häkeissä ja eläimille järjestetään kesällä ulkotarha tai laidun. Kuullostaa hyvältä, tykkään.


       Antte Hietaharju
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti