tiistai 26. syyskuuta 2017

Hanna-Marian työssäoppiminen Tornion nuorisotoimella

Elokuu 2017


Heippa :) Olen siis Hanna-Maria ja opiskelen Peräpohjolan opistossa Lasten ja nuorten erityisohjaaksi. Syksy 2017 pyörähti käyntiin työssäoppimisella. Lasten ja nuorten ammatillinen kohtaaminen oli tässä top-jaksossa se ajatus. Oltiinkin jo keväällä sovittu Ellun kanssa tämä syksyn toppi valmiiksi ja sain hyvissä ajoin työvuorolistat ja ohjaajien yhteistietoja. Innolla ja jännityksellä odottelin

jo tulevia kokemuksia, nuorten kohtaamisia, ohjaustyötä ja kaikkea mikä nuorisotyöhön liittyy. Tavoitteena oli saada mahdollisimman monipuolisesti näkemystä ja kokemusta nuorisotyöstä. Olenkin saanut olla mukana vähän siellä ja täällä. Huippua! :)

No missä sitten olen ollut mukana ? :)


*Täyskäsikoulutus


Jess! Harkka starttasi Täyskäsi koulutuksella tutussa ympäristössä, peräpohjolan opistolla. Täyskäsi merkitys ja koko koulutus oli ihan uutta minulle. Nuva-opiskelijat koulutettiin ryhmäyttämään seiskaluokkaisia nuoria. Koulutuksessa käytiin läpi arvoja, tunteita ja kohtaamisia seiskaluokkalaisten nuorten kanssa. Nuvalaiset laitettiin leikkimään erilaisia leikkejä mitä opettivat ja ohjasi nuorisotoimen ohjaajat, Jossu, Jenni, Aleksi ja Minna. Lopuksi Nuva-opiskelijat sai alkaa itse kehittelemään erilaista toimintaa, leikkejä ja harjotteita mitä he tulisivat ohjamaan sitten seiskoille. Leikit ja harjoitteet oli myös loistava juttu nuvalaisille itselleen ja heidän ryhmälleen. Leikit vapautti tunnelmaa ja hitsasi ryhmäläisiä yhteen ja toimimaan yhdessä . Käytiin myös tunteita läpi kuvakorttien avulla, päivän alussa ja lopussa. Kuvakortit on loistava juttu ja tunnen korttien käytön ohjaustyössä itsellekkin luontevaksi ja mukavaksi työvälineeksi. Oli huippua seurata ryhmän toimintaa, osallistua itsekkin leikkeihin ja suunnitteluun sekä olla mukana kaikissa niissä keskusteluissa! Pohdittiin ryhmäyttämiseen liittyviä käytännön asioita ja tunne asioita. Motivaatio vain kasvoi tätä alaa kohtaan ja uutta matskua tuli hurjasti itselle lisää omaan oppimisen reppuun.

Täyskäsi-ryhmäytykset toteutettiin kahdella eri koululla ja oli tosi kivaa päästä tutustumaan Putaan ja Raumon yläasteen oppilaisiin ja opettajiin. Koulunuorisotyö myös avautui siinä samalla, mielenkiintoista ! :)
Sovittiin Kuitenkin ohjaajien kanssa että minun rooli on enemmän tutkiva ja toiminnasta havaintoja tekevä. Kun Ohjauskokemusta ja tietoa kuitenkin tuli runsaasti siltikin vaikka en itse kokoajan ollut aktiivinen ohjaaja ja äänessä. Olin kuitenkin toiminnassa kokoajan matkassa, kerkesin huomioida opiskelijoiden ohjaamista, seiskaluokkalaisten reaktioita leikeissä, ryhmän dynamiikkaa. Miten ryhmä vapautui leikkien avulla toimimaan yhdessä , miten mahtavasti eri oppilaista yksilötasolla nousi vahvuuksia ja seiskojen oma persoona pääsi ihanasti esille.
Leikkien ja erilaisten harjoitteiden merkitys ohjaustyössä avautui ja vahvistui entisestään. Ryhmätoiminnasta ja erilaisista harjoitteista ja niiden merkityksistä oppi paljon ja haluan oppia lisää , innostuneena hamstraan itselleni kaikkea matskua mihin tutustua. Sellainen fiilis että nyt kaikkiin mahollisiin koulutuksiin haluan matkaan !
Elikkäs, täyskäsikoulutus ja seiskojen ryhmäytykset on ollu tosi huippu kokemus ja loistava aloitus topille! Kiitos Nuvalaisille ja kiitos nuorisotoimen ohjaajille ja tietysti Puttan ja Raumon kouluille.*BorderPride 2017 Rakkautta yli valtion rajojen


Mahtava päivä! Lauantaipäivä ja ihanan Jennin kanssa työpäivä. Kohdattiin paljon erilaisia ihmisiä ja käytiin mielenkiintoisia keskusteluita. Tehtiin monet kymmenet kasvomaalaukset Jennin kanssa ja ensimmäistä kertaa tein kasvomaalauksia ja sehän sujui loistavasti :) Oli niin kivaa olla mukana Meri-Lapin ihka ensimmäisessä  Pride-päivässä. Välittäminen, yhteisöllisyys,vertaisuus, rakkaus ja ystävyys kaikissa väreissä. Ihan huippu juttu varsinkin nuorille jotka kuuluvat seksuaalivähemmistöön ja myös ihan  kaikille avartamaan tasa-arvoa! 


Syyskuu 2017


Syyskuu lähti flunssan kourissa liikkeelle, iso harmitus ! Jäi kalastusreissut Aaltosen porukan kanssa välistä ja eka Tabu-ilta jäi myös kokematta. Mutta minkäs flunssalle teet kuin sairastaa pois !


*Aavasaksan reissu
Olipa reipas uuden viikon aloitus ulkoilu reissulla Aavasaksalle. Mukana oli Torniosta ja Kemistä nuoria ja ohjaajia. Reissun oli järjestänyt Majakka Ry. Porukka jaettiin pienempiin ryhmiin ja etittiin rasteja. Rasteilla oli erilaisia tehtäviä. Loistava ryhmäytyspäivä ! Olihan meillä hauskaa vaeltaa metsässä ja pöljäillä :) Kyllä me myös ihasteltiin Aavaskasan kaunista luontoa ja tietysti makkarat laavulla paistettiin porukalla. 


*Nuorkkaillat ja seiskaillat


Onneksi pääsin kuitenkin kokemaan muutaman nuorkkaillan ja seiskaillan. Nuorkka-ilta oli kyllä nostalginen kokemus! Oli loistavia kohtaamisia nuorten kanssa. Juteltiin, höpöteltiin,tutustuttiin,pelattiin, tansittiin jne. Tuntui että pääsin tosi kivasti jutuissa ja toiminnassa nuorten matkaan. 
Nuoret ottivat minusta koppia ja minä nuorista. Oli tosi kiva sukellus nuorten maailmaan ja keskusteluihin, nähdä mitä nuorisolla on nyt just puheenaiheina ja mitä funtsitaan just nyt . Hienoa oli myös huomata se että miten erilaisia paikkoja torniossa on nuorille järjestetty, Aaltonen, Messi, Konkka, Nuorkka jne. Kioskiakin pääsin pyörittämään ja kassakoneen käyttökin tuli tutuksi, kaikenlaista sitä oppii tässä porukassa. 
 Hyvät keskustelut nuorkalla ohjaajien kanssa iltojen päätteksi. Huippujengi koko nuoristotoimen jengi :) On ollu mahtava olla näiden ihmisten matkassa ! Teissä on kaikissa samanlainen ihailtava energia ja suhtautuminen elämään ja tähän nuorisotyöhön . Naurua ,pelleilyä, hauskuutta, kaikenmaailman tunteita, herkkiä hetkiä, oivalluksia ja mikä määrä oppia näiltä loistavilta konkareilta, I am souuuu Happy :)


*Aaltonen


Aaltonen on kyllä niin kiva paikka ! On ollu etuoikeutettua saada tutustua niin ihaniin media-opiskelijoihin, työkokeilutiimin tyttöihin ja kaikkiin näihin tyyppeihin keitä täällä pörrää ;) Olen saanut tutustua valokouvauksen saloihin, radiolähetyksen ja haastattelun tekemiseen. Luskun kanssa ollaan käyty kullanarvoisia ja opettavaisia keskusteluita ja olen saanut hyviä vinkkejä tulevaa työtä varten. 
Ellulta ja Aliisalta olen saanut oppia loistavia  ryhmänohjaaja taitoja. Niin ihkut ja korvaamattomat Sami ja Nana on myös opettaneet minulle mediataitoja ja käytiin yhdessä tekemässä radiohaastattelu Slow Café & Yogassa! Oli niin siistiä päästä ensimmäistä kertaa haastattelemaan itselläni sydämessä lähellä olevaa aihetta ja sainkin haastattelusta paljon irti.


Tätäkin blogia ollaan yhessä ja rakkauvella raapustettu :) Ollaan oltu niin tehokas tiimi että shoppailemaankin ollaan keretty lounastauon aikana! :D*Tabu-ilta


Wuhuu! Tulihan se eka tabu-iltakin minun työvuoroihin :) Lähettiin yhessä Tornion joelle kumilautoilla. Melottiin porukalla Näätsaaren rantaan. Oli kyllä niin hauskaa ja porukassa oli uusia ihmisiä jotka otettiin hienosti mukaan. Elina ja Aliisa huomioivat niin hienosti koko porukkaa. Esimerkiksi eilen tuli mukaan uusi ihiminen, joka toivotettiin heti lämpimästi tervetulleeksi. Meillä oli kyllä niin hauskaa että vielä illallakin oli hymy kasvoilla ja vatsapalat kipeänä naurusta ja melomisesta.TYÖSSÄOPPIMINEN TORNION NUORISOTOIMELLA ON ANTANUT MINULLE PALJON UUSIA KOKEMUKSIA, TIETOA, VINKKEJÄ, NEUVOJA, IDEOITA,YSTÄVIÄ,VERKOSTOJA,OPPIA ITSESTÄNI . JOKAINEN PÄIVÄ ON OLLUT ERILAINEN JA AINUTLAATUINEN. KIITOS !!!! :)


- Hanna-Maria -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti