keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Minun harrastukseni VPK

Olen harrastanut VPK-toimintaa eli vapaaehtoista palokuntatoimintaa rapiat kaksikymmentä vuotta..kauheeta onko siitä niin kauvan ? Menin mukaan erääseen kerhoiltaan ihan ummikkona halutakseni hyödyllisen ja hauskan harrastuksen. Minulla on aina ollut halu auttaa, kouluttaa ja valistaa arjen turvallisuudesta kaiken ikäisille ihmisille. Päivääkään en ole katunut!

VPK-harrastus on vienyt täysillä mukanaan,olen saanut paljon hyvää koulutusta ja kurssitusta erilaisista asioista - toimimaan oikein erilaisissa tilanteissa, jossa voi auttaa kanssaihmisiä. Tässä muutama kurssi/ koulutus mainitakseni: turvallisuusviestintä, muonitusta erilaisissa tilanteissa, alkusammutusta, EA, järjestötoimintaa ja kokoustekniikkaa, varautumista eri kriisitilanteissa, henkisen tuen koulutusta ja jopa ampumakurssinkin olen käynyt. Myös leiri-ja retkitoimintakin kuuluu alueellisesti ja koko Suomen laajuisesti.

Kemin VPK-asema on perustettu jo vuonna 1898. Asema toimii sopimuspalokuntana, jossa on neljä eri osastoa: varhaisnuoret-nuoret-naisosasto-hälytysosasto. Itse olen naisosaston jäsen, jossa olen touhunnut monenmoista, toki jokaisessa muussakin osastossamme voi olla toiminnassa mukana. Naisosastomme on perustettu vuonna 1972 eli ihan hyvän ikäisiä ollaan..

Henkilön Aki Särkelä kuva.Ensimmäinen palokunta perustettiin Turussa vuonna 1838, tuon jälkeen ympäri maatamme perustettiin muitakin VPK:ta - tällä hetkellä toimii 15 alueellista vapaaehtoista palokuntaa.
Vuonna 1906 Oulussa perustettiin Yleinen palokunta, jonka nykyinen nimi on Suomen pelastustoiminnan keskusliitto eli SPEK.

Palokuntanaistyö on lähes 3500 naisen harrastus Suomessa, ja ruotsinkielisiä osastoja on n.300 eli meitä on hyvä joukko naisia harrastamassa hyvää ja hyödyllistä toimintaa.


Naistoimintaan ei mitään lähtötasovaatimusta ole, 16-vuotiaat pääsevät mukaan ja yläikärajaa ei ole.
Naisten vahvin osaamisalue on arki-ja asumisturvallisuus, jossa turvallisuus tuodaan ihmisten luo.
Meidän koulutukseemme kuuluu perehdyttäminen, peruskurssi, naisosaston johtajakoulutus ja kouluttajakoulutus. Kilpailutoimintaakin järjestetään - IINES- tulta pyrstön alla on Suomen kilpailu, ja kansainvälinen kilpailutoiminta on CTIF nimeltään.



Viimeisin ja hauskin reissuni olikin palokuntalaisten yhteinen Tulimeri risteily tammikuussa 2017 eli ihan liekeissä oltiin. Risteily seilattiin Turku-Tukholma välillä. Risteily käynnisti koko Suomen palokuntalaisten toiminnan.





Kyseinen risteily olikin jo 20., joka seilattiin. Mukaan oli ilmoittautunut 162 palokuntaa ja n.2500 ihmistä, joita yhdisti sama harrastus tavalla tai toisella. Teemana oli Suomi 100 vuotta sinivalkoinen väriteema ja arvata saattaa, että meno oli todella hauskaa ja riemukasta, ennen kaikkea sai tavata vanhoja ja uusia samanhenkisiä ihmisiä.

Me Kemin VPK:n kuusi leidiä lähdimme reissuun sinivalkoisin siivin ensin Helsinkiin ja sieltä Turkuun. Naureskeltiinkin, että meidän reissu eteni jos minkälaisilla kulkupeleillä; lentokone, taksi, juna, laiva ja linja-auto. Matkailuhan avartaa, sanotaan. Ja sitä se tekikin, eli reissu kesti perjantaista sunnuntaihin, ja siihen mahtui paljon koettavaa ja nähtävää..

Itse panostin teemallisesti värjäämällä hiukset siniseksi, askartelin suomenlippukorvikset ja vaatetukseenkin oli tietenkin panostettava.. Kävin tuttujen, kavereiden ja sukulaisten vaatekaapit lävitse ja hyvähän siitä tuli - sitten vaan tulta päin...tai siis mertapäin..


Eli pitemmittä tarinoitta todeten reissu oli onnistunut ja nyt on hyvä
jatkaa taas uusi VPK kausi vuodelle 2017.


Teksti ja kuvat; Seija Hyyryläinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti