perjantai 8. huhtikuuta 2016

MITÄ TARVITSEE TIETÄÄ KUN TEKEE ENSIMMÄISTÄ LÄHETYSTÄ? (pyörtymättä)

Torstaina 7.4. oli minun ja Heidin ensimmäinen radiolähetys. Keskiviikkoiltana aloin opettelemaan tekniikkaa ja aloimme suunnittelemaan hieman lähetystä.


Keskiviikko

klo 19:00

Päätettiin Heidin kanssa, että teemme yhdessä radiolähetyksen. Kumpikaan meistä ei ole tehnyt koskaan radiolähetystä, joten pienellä jännityksellä odotimme seuraavaa päivää. Aloimme suunnittelemaan biisilistaa, joka oli ehkä helpoin homma koko lähetyksen teossa.


klo 20:00

Lähettiin opettelemaan studion käyttöä Ramin ja Reijan kanssa. Rami näytti kuinka studio toimii, ja kuinka hän itse käyttää studiota, mutta minulta ei samanlainen studionkäyttö onnistuis. Aloin pikkuhiljaa oppimaan, mutta kaikki eivät vielä tietenkään onnistuneet kuten piti, mutta se oli normaalia, koska ei kukaan voi osata heti kaikkea.

Torstai

klo 10:00

Aloin suunnittelemaan minulle ja Heidille julistetta. Julisteen teko oli hieman vaikeaa, mutta sain sen tehtyä nopeasti. Vaikeinta oli etsiä minusta ja Heidistä ASIALLINEN kuva. Kuvan löydyttyä mietin, millä ohjelmalla minun itse olisi helpoin tehdä juliste. Valitsin Canva:n, jolla olin tehnyt ennenkin julisteita, joten sillä oli helpoin tehdä juliste. En ollut varma, oliko kuvan koko oikea, mutta onnekseni koko oli oikea.


klo11:00-13:30

Lähdin studioon harjoittelemaan puhumista ja pöydän käyttöä. Tein lyhyitä puhumisharjoituksia ja ne meni hyvin muuten, mutta puhuin liian hiljaa. Hoidimme asian sillä, että nostimme minun mikin ääntä, ettei minun tarvitse huutaa kun olen hieman kipeä. Tein erilaisia puheharjoituksia ja yhdessä niistä puhuin Ramin kanssa muumeista. Sain järkytettyä Ramia parilla Muumi-faktalla, kuten, että muumien Mörkö on nainen ja hän on ihastunut Muumipeikkoon.

klo13:30

Heidi tuli ja aloimme tehdä yhdessä harjoituksia ja teimme puolen tunnin harjoitusradiolähetyksen. Suunnitellessamme harjoitusradiolähetystä päätimme, ettei aleta keksimään uusia aiheita vaan käytämme samoja, ettei tavallaan keksitty turhaa niitä aiheita. Aloimme laittamaan aiheita ja biisejä kelloihin ja saimme sen tehtyä nopeasti eikä se ollut ongelma yhtään.


klo17:30

Lähetyksessämme oli ”Kumman kaa”- osio ja toinen kavereistamme perui ja sanoi, ettei kerkeä puhua meidän kanssa silloin, joten aloimme kiireessä soittamaan kaikille, että kenet saisimme hänen tilalleen ja loppujen lopuksi siskopuoleni suostui, mutta vain sillä ehdolla, jos kukaan ei kuuntelisi meidän lähetystä ja pienen valheen sanoimme, että hän suostuisi ettei meidän tarvitsisi etsiä uutta tai jättää toista osiota pois kokonaan.

Rami koitti saada meidät livestream:n, mutta se ei onnistunut


Klo 18:00-20:05

LÄHETYKSEMME ALKOI! Mielestäni meillä alku pätkä meni hyvin ja ei ollut mitään ongelmia. Onnistuin tekniikassa ensikertalaiseksi hyvin ja muistin laittaa aina liut kiinni ja avata aina oikean liun. Olin odottanut, että saisimme monta puhelua, mutta saimme vain yhden ja seki oli vain Rami. Odotin myös, että saisimme monta viestiä, mutta ei niitäkään tullut kuin korkeintaan kaksikymmentä. Lähetyksen aikana tapahtui pieniä virheitä, kuten laitoin väärän biisin soimaan, mutta se ei haitannut yhtään, koska biisi liittyi kumminkin aiheeseen, joten mitään vaarallista ei tapahtunut. Olimme koko ajan viisi minuttia aikataulusta edellä, mutta lähetys onnistui hyvin ja aika meni todella nopeasti. Olen ylpeä itsestäni ja Heidistä, että saimme kaikki onnistumaan ja toimimaan niin lyhessä ajassa.Kun aijot alkaa tekemään ensimmäistä radiolähetystä, kannattaa ottaa nämä kymmenen asiaa huomioon:


  1. Älä suunnittele lähetystä minuutin tarkkuudella, koska se ei pidä
  2. Tee lähetys sellaisen ihmisen kanssa, kenen kanssa sinulla juttua riittää.
  3. Laita varalle biisejä, jos tulee jokin kohta, että ei ole enään puhuttavaa niin voit laittaa biisin soimaan ja välttää kiusalliset tilanteet.
  4. Tutki asioita netistä ennen kuin alat puhumaan asiasta.
  5. Keskustele aiheista, mitä itse jaksaisit kuunnella ja mistä sinun on helppo keskustella.
  6. Älä laita liian montaa biisiä peräkkäin, ettei kukaan menetä mielenkiintoaan.
  7. Keksi varapuheenaiheita, jos menette liian nopeaa ja lähetys aikaa on kauan jäljellä, että ei tule kiusallisia tilanteita.
  8. Älä mene tekemään ensimmäistä radiolähetystä pakotettuna, koska muuten se on sinusta vastenmielistä ja se saattaa kuulua sinun puheestasi.
  9. Mieti, kannattaako soittaa vain sinun lempibiisejäsi vai ottaa niitä ja vielä joitain top-listan biisejä, joista moni voisi tykätä.
  10. Pidä hauskaa, rentoudu ja anna lähetyksen mennä omalla nopeudellaan.

-Jonna Nuva-harjoittelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti