keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Ammatteihin tutustumassa…

Putaan koulun Voimaneito-ryhmällä on kevään aikana seuraava missio: tutustua erilaisiin työpaikkoihin ja ammatteihin vierailuin ja haastattelemalla ammattilaisia työssään. Pieni yläkoululaisten tyttöjen ryhmä on jalkautunut koululta nuoriso-ohjaajien kanssa tulevaisuus mielessään. Takana on nyt vierailut paikalliseen Citymarkettiin sekä läheiseen isoon päiväkotiin.
Citymarketissa oli paljon nähtävää. Ensimmäisiä asioita mitä opimme oli se että isolla kaupalla on kaksi omistajaa: iso firma sekä kauppiaspariskunta. Kauppias Marko Nurkkala otti ryhmämme vastaan kierrättäen meitä jo ennestään tutussa kaupassa kertoen meille uutta. Tiesittekö että osastojen järjestys on suunniteltu tarkkaan niin, että huomaamme kaikki herkut hakiessamme tuotteita joita oikeasti tarvitsemme? Näimme myös varastotiloja ja ison kontin joka on kesällä täynnä jäätelöä! Rauhallisessa tilassa mehun äärellä saimme kuulla kuinka kauppiaasta tuli kauppias ja mitä hän on opiskellut. Pohdimme myös miten paljon erilaisia tehtäviä kaupassa on, millaisia ominaisuuksia työntekijältä kaivataan ja miten niihin voi päästä. Tärkeitä vinkkejä nuorille olivat: Pitää olla täsmällinen ja ajoissa, pukeutua siististi ja ennen kaikkea olla ystävällinen, kohdella asiakkaita hyvin ja yrittää auttaa. Merkonomiksi tai kauppiaaksi opiskelu auttaa, mutta kauppaan voi päästä jo ensi kesänä töihin kokeilemaan työntekoa kesätyöntekijänä, kun vain rohkeasti käy kysymässä kauppiasta infosta ja kertomassa hänelle että olisi kiinnostunut työstä. Kiinnostus, sen ääneen sanominen ja reipas asenne ovat tärkeintä!

Tytöiltä kysyttäessä mielenkiintoisia ammatteja, joita he ovat miettineet mahdollisesti omikseen, nousi esiin lastenhoito. Tämän vuoksi lähdimme katsomaan mitä päiväkodissa tapahtuu ja suuntasimmekin vierailun isoon Putaan vuorohoitopäiväkotiin. Yllätys oli, että päiväkodissa ohjelmaa on aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan ja töissähän saatetaan olla jopa yötä, koska päiväkoti on vuorohoitopäiväkoti missä lapset yöpyvät vanhempien ollessa yötöissä! Työtehtäviä oli enemmänkin kuin vain vaippojen vaihto, syöttäminen ja leikittäminen, sillä paljon on myös valvomisen sijaan suunniteltavaa, kuten musiikki- ja askartelutuokioita. Tärkeää on myös osata kohdata lapsen vanhemmat. Mietimme millainen työntekijän on oltava ja millaisen koulutuksen hän tarvitsee… Tärkeintä on että pitää ja haluaa olla lasten parissa unohtamatta vanhempia. On oltava sosiaalinen ja osata ilmaista asioita nätisti ja asiallisesti. Kuitenkin on myös oltava jämäkkä ja asetettava rajoja lapsille sekä pidettävä kiinni niistä. Oikean koulutuksen peruskoulun jälkeen saa ammattikoulussa, jos opiskelee lähihoitajaksi ja suuntautuu opinnoissaan lapsien ja nuorten kanssa tehtävään työhön, opiskelee lastenohjaajaksi. Myöhemmin voi hakea myös opiskelemaan ammattikorkeakouluun sosionomiksi, joka voi työskennellä lastentarhanopettajana. Tai voi opiskella yliopistossa lastentarhanopettajaksi.

Tässä on nähty ja koettu kaksi ammattia, jotka ovat hyvin erilaisia, mutta joissa molemmissa on tärkeää olla ystävällinen ja auttavainen muita kohdatessa. Kevään aikana on vielä tiedossa muutamia vierailuja yllättävissäkin paikoissa ja työskennellään muun muassa eläinten parissa. Niistä tekstiä myöhemmin!


#munammatti  #paluutulevaisuuteen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti