keskiviikko 13. tammikuuta 2016

LAPIN TALVI JA MAISEMAN MONIPUOLISUUS

Talvi on minun mielestäni Suomen maisemallisesti kauneinta aikaa. Talvella luonto muovaa maisemaa joka päivä uudella tavalla. Värit vaihtuvat sen mukaan onko lauhaa vai paukkuva pakkanen.

Tältä näytti pakkasaamu Rovaniemen Ounasvaaralla, kun olin menossa mummolaan. Pakkasta oli – 19C ja kello oli vähän yli 8 aamulla.  Taivas täyttyi punaisen sävystä. Pian, noin tunnin sisällä kuvauksesta, se häipyi kuitenkin pois. Tilalle tuli tavallinen sinertävä ja vaalea taivas eikä punaisen sävystä ollut enää tietoakaan sen jälkeen kun aurinko nousi ja päivä valkeni.


Illalla kun taivas tummui ja sääennustuksissa luvattiin revontulia, istuin makuuhuoneessa ja odotin. Sain kuvattua luonnnon toisenlaisen näytelmän. Taivaalla alkoi revontulien leikki. Kuinka nopeasti revontulet vaihtoivatkaan muotoaan. Niiden kuvaaminen oli hankalaa eikä kännykkäkamerassa meinannut riittää ominaisuudet niiden kuvaamiseen. Tämän sain kuitenkin kuvattua. Värit olivat välillä taivaalla kirkkaan vihreät ja väliin ne haihtuivat pois. Pakkasta oli -21C ja taivas oli tähtikirkas. Näin muutaman tähdenlennonkin. 

Minulla oli isoiskoulutukseen liittyvä tapaaminen Rovaniemen pääkirkossa. Satoi räntää. Taivas oli harmaa ja utuinen. Jälleen maisema muuttui, jälleen taivas oli täysin erilainen. Siinä kyytiä odotellessa päätin kuvata kirkon. Ei näkynyt taivaalla tähtiä, ei revontulia. Pakkasta oli vain yksi aste. Ilma oli kerrassaan surkea.

Kaikkea muuta kuin surkea oli Arktikumin edessä oleva kuusi joulun välipäivinä. Rovaniemeä pidetään Joulun ja Joulupukin pääkaupunkina ja silti mielestäni Rovaniemen jouluvalot ovat hyvin vaisut ja olemattomat. Mutta tämä Arktikumin kuusi on kyllä omaa luokkaansa. Se on aito kuusi ja se kasvaa siinä, muut Rovaniemen kuuset ovat paikalle jostakin tuotuja ja sesongin jälkeen viedään polttohakelaitokselle. Sen sijaan tämä Arktikumin kuusi loistaa ja sen valot vain sammutetaan kevääksi, kesäksi ja syksyksi, kunnes ne taas seuraavana talvena sytytetään. Tässä mielestäni on sitä luonnon säästämistä ja kestävää kulutusta, joita itse henkilökohtaisesti pidän tärkeinä asioina.

Talvi on kaikista vuodenajoista mielestäni maisemallisesti monipuolisin. Luonto on silloin parhaimmillaan, päivän aikana voi samakin maisema olla niin erilainen, riippuu täysin siitä mitä lämpötilamittari näyttää. Keväällä, kesällä ja syksyllä maisema ei vaihdu näin monipuolisesti eikä houkuta minua ainakaan valokuvaamaankaan niin paljon kuin talvella. Lapin talvi on kaunis ja maisemallisesti niin monipuolinen, että soisin jokaisen malttavan viettää hetken katsoen ympärilleen ja toteavan kuinka monipuolinen meidän talvemme onkaan.

Santeri Seppälä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti