torstai 21. tammikuuta 2016

Euroviisujen tietopaketti


Euroviisujen tietopaketti

Eurovision laulukilpailu (Euroviisut) on vuosittainen laulukilpailu, johon saavat osallistua Euroopan yleisradiounionin (EBU, European Broadcasting Union, eli länsieurooppalaisten perustaman televisio- ja radioliiton) aktiiviset jäsenmaat. Jokainen laulukilpailuun osallistuva maa saa lähettää kilpailuun vain yhden, uuden kappaleen.

Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 1956 Sveitsin Luganossa.

Vuoteen 2003 asti kilpailu pidettiin yhtenä iltana. Vuodesta 2004 lähtien kilpailu on järjestetty kaksiosaisena, johon kuuluu semifinaali ja finaali. Vuonna 2008 suuren suosion vuoksi päätettiin, että semifinaali järjestetään kaksiosaisena.


 Säännöt


Säännöt ovat muuttuneet vuosien myötä:

Jokaisen maan piti laulaa virallisella kielellään vuosina 1966-1972 ja 1978-1998. Kuitenkin ennen vuotta 1966 pidettiin selvänä, että kappale esitetään omalla kielellä.

Vuoteen 1992 asti kaikki EBU:n jäsenmaat saivat halutessaan osallistua kilpailuun. Eurovisionin ja Intervisionin yhdistyttyä vuonna 1993 myös itä-Euroopan maat halusivat mukaan kilpailuun. Osallistujamaiden määrää oli rajoitettava siten, että edellisenä vuonna huonosti pärjänneet maat joutuivat viettämään välivuotta kilpailussa.

Vuonna 2003 EBU:ssa päätettiin muuttaa kilpailu kaksipäiväiseksi vuodesta 2004 lähtien, jolloin viisuihin sai osallistua korkeintaan 40 maata. Suomi rikkoi sääntöä ottamalla kisaan mukaan 42 osallistujamaata vuonna 2007.

Kilpailun suurimmilla rahoittajamailla Ranskalla, Saksalla, Espanjalla, Iso-Britannialla ja Italialla (BIG5) on suora finaalipaikka kisoissa. Nykyään myös kilpailujen järjestäjämaalla on oikeus päästä suoraan finaaliin.

Euroviisujen järjestäjämaaksi pääsee edellisen kilpailun voittaja.


 Äänestäminen


Äänestäminen on myös muuttunut kilpailun alkuajoista, sillä jokaisen maan tuomaristo kokoontuivat ja jakoivat pisteensä puhelinlinjojen välityksellä. Vuonna 1997 viidessä maassa kokeiltiin puhelinäänestystä, jonka myötä seuraavana vuonna säädös otettiin käyttöön lähes jokaisessa maassa.

Vuodesta 2009 lähtien semifinaaleissa puolet pisteistä määritetään puhelinäänestyksen avulla ja puolet asiantuntijaraadin avulla. Sama käytäntö on myös finaalissa.

Euroviisuissa vuonna 1969 neljä maata julistettiin voittajaksi, koska kaikilla oli sama pistemäärä. Samanlaisia tilanteita varten sääntöjä muutettiin viimeksi vuonna 2004 siten, että tasatilanteessa paremman sijoituksen saa laulu, joka on saanut useammalta maalta pisteitä.


 Suomi Euroviisuissa


Suomi järjesti euroviisukarsinnat ensimmäisen kerran vuonna 1961, koska kaikki muut pohjoismaat olivat jo euroviisuissa mukana. Aluksi kyseessä oli ainoastaan sävellyskilpailu. Yleradiolle piti lähettää pelkät nuotit, koska sanoista, sovituksesta ja esittäjästä päätettiin yleisradiossa.

280 sävelmästä valittiin kahdeksan kilpailuun, jotka valmisteltiin neljälle suomalaiselle iskelmälaulajalle; Laila Kinnuselle, Ritva Mustoselle, Brita Koivuselle ja Kai Lindille.

Jokainen esittäjä sai kaksi kappaletta haltuunsa ja yleisöäänestyksellä valittiin vain toinen biiseistä itse karsintaan. Brita Koivunen jäi yllättäen pois kilpailusta. Hänen Puuttuva lehti -nimisen kappaleen esitti Christina Hellman.

Lopullisen voittajan valitsivat yhdeksänhenkinen arvostelulautakunta. Karsinnan voittaja julistettiin vasta seuraavana päivänä radiossa ja tv:ssä. Voittajaksi selviytyi lopulta Laila Kinnusen esittämä kappale Valoa ikkunassa.

Laila Kinnusen kappale sijoittui kymmenennelle sijalle kuudella pisteellä 16 osallistujasta.

Suomi oli pitkään Euroviisuissa kilpaillut maa, joka ei ollut voittanut koskaan. Lopulta kuitenkin vuonna 2006 Lordi tuli ja voitti Hard Rock Hallelujah -kappaleellaan ja teki samalla myös kaikkien aikojen piste-ennätyksen 292 pisteellä. Ennätys on kuitenkin rikottu jo neljään kertaan tähän hetkeen saakka.


 Nykyhetki

UMK, eli Uuden Musiikin Kilpailu on Ylen järjestämä laulukilpailu, jonka voittaja pääsee edustamaan Suomea Euroviisuissa. Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 2012, jolloin se korvasi perinteisen Euroviisukarsinnan.

UMK:n ovat voittaneet Pernilla Karlsson, Krista Siegfrids, Softengine ja Pertti Kurikan Nimipäivät.





Tämän vuoden euroviisuedustajan tittelistä kamppailevat mm. Cristal Snow, Saara Aalto, Eini, Pää-äijät ja Mikael Saari. Kilpailijoita on yhteensä 18 ja jokaisesta karsinnasta kolme artistia/bändiä pääsee finaaliin.


Kilpailun kulku on tänä vuonna seuraavanlainen:

1. karsinta 6.2. lauantaina.

2. karsinta 13.2. lauantaina.
3. karsinta 20.2. lauantaina.
Finaali 27.2.


Jännän äärellä jäämme odottamaan kuka meitä lähtee edustamaan Tukholman Globeniin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti