keskiviikko 21. lokakuuta 2015

YouTube - Mitä se on?

YouTube on kuten kaikki tietävät videoidenjakopalvelu, jonne miljardit ihmiset päivittäin lataavat videoita elämästään sekä tekemisistään.
Videoita YouTubessa on monenlaisia. On videoblogeja, sketsivideoita, pelivideoita etc. Tiedätte kyllä mitä meinaan.

YouTuben kautta hyvin monet ihmiset ovat ponkaisseet kuuluisuuteen maailmalla. Tunnetuin on ruotsalainen pelivideoiden tekijä Felix Kjellberg, joka tunnetaan YouTubessa nimimerkillä PewDiePie. (Kirjoitushetkellä lähenee 40 miljoonaa tilaajaa)

Suomessa YouTube on nostanut suosiotaan viime vuosien aikana. Yleisimmät videomuodot, mitä Suomessa YouTubeen tehdään, ovat videoblogit (lyh. Vlogit) sekä pelivideot. Tilatuimpiin suomalaisiin YouTube-kanaviin kuuluu mm. Call of Duty -räiskintäpeleistä videoita tekevä TheRelaxingEnd, satunnaisia pelivideoita tekevä Lakko sekä videobloggaaja eeddspeaks.

YouTuben suosion kasvun mukana on tullut myös maksullisia tapahtumia, joissa videoiden tekijät pääsevät vaihtamaan ajatuksiaan sekä tapaamaan fanejaan. Suomessa on myös olemassa tällainen tapahtuma, Tubecon, joka on järjestetty kahdesti. Yhdysvalloissa vastaava tapahtuma tunnetaan nimellä VidCon.

YouTubessa on myös olemassa verkostoja (Multi Channel Network), jotka tarjoavat kumppanuussopimuksia, jonka myötä videoidentekijä saa rahaa. Näihin kuuluu muun muassa suomalainen Töttöröö Network, ruotsalaista perua oleva Splay sekä United Screens. Mielestäni kumppanuussopimus on hyvä tapa saada vähän lisätienestejä.

Olen itse tehnyt YouTube-videoita viitisen vuotta erittäin vaihtelevalla menestyksellä pääpaino on kuitenkin pelivideoissa. Teen myös videoblogeja, AMV:itä (animemusiikkivideoita) sekä erittäin laaduttomia huumorivideoita, niitä tosin erittäin harvoin. Tilaajia minulla ei ole kuin reilu 1000, joka ei ihan rehellisesti sanottuna ole kovin paljoa. Olen kuitenkin tyytyväinen kanavaani sellaisena kuin se on.

Suomalaisessa YouTube-yhteisössä on mielestäni jotain vikaa, sillä nuorisolle annetaan turhan positiivinen kuva tästä kaikesta. Tuntuu kuin videoiden tekijöillä olisi päällään maski, joka on poissa kun kamera ei käy. Mielestäni tämän ongelman voisi parantaa sillä, että on ihan oma itsensä, eikä ota minkäänsortin roolia. Koen ongelmaksi myös liian nuoret YouTubettajat, sillä he saattavat olla turhankin avoimia. Tähän ratkaisuksi koen niinkin yksinkertaisen asian, kuin vanhemmat. Heidän kanssaan kannattaa jo harrastuksen alussa puhua ns. harrastuksen pelisäännöistä.

Positiivisia puolia suomalaisessa YouTube-yhteisössä on muun muassa se, että voit tutustua uusiin ihmisiin, luoda uusia suhteita sekä hyvällä säkällä saada uusia ystäviä.


Loppujen lopuksi, YouTube on hyvä sosiaalisen median kanava, jota voidaan käyttää parhaimmillaan uusien yhteyksien luomiseen, sekä itsensä ilmaisuun. Pahimmillaan YouTube voi olla sairaiden ihmisten temmellyskenttä, jossa ei ole minkäänlaista valvontaa eikä rajoja toiminnalle. Onneksi YouTubessakin on pelisäännöt, joiden mukaan videoidentekijän pitää toimia.

- Toni Jefremoff

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti