tiistai 20. lokakuuta 2015

Paulan Kirjasto 27

Terve taas,
pitää lakata antamasta turhia lupauksia. Pyydän anteeksi. Pitkä aika on kumminkin vierähtänyt. Syksy on pitkällä, ja innokkaimmat ovat jo kaivaneet esiin toppavaatteet ja karvalakit. Pidätelkää hevosianne hetken, lukekaa tämä päivitys, ja jatkakaa sitten kaikessa rauhassa.

Tämän kirjan kaveri on kans malttamaton ja sen vuoksi vallan verraton. Hänen nimensä on Don Tillman, ja hän seikkailee kirjassa nimeltä Vaimotesti (The Rosie Project, 2013, Otava, suomentaja Inka Parpola). Hänet on luonut australialainen kirjailija, käsikirjoittaja ja tietotekniikan tutkija Graeme Simsion. Genetiikan professorina Tillman on perehtynyt hyvin genetiikkaan ja käytösmalleihin, mutta samat säännöt periytymisessä ja periytymisen vaikutuksista eivät päde sosiaaliseen kanssakäymiseen. Lopulta hän keksii itselleen sopivan ratkaisun: kyselykaavake! Hän arvioi naisia kyselykaavakkeeseensa keksimiensä tiukkojen kysymysten avulla etsien näin sitä täydellistä kumppania. Kaikki sujuu hyvin ja mallikkaasti – kunnes kuvioon astuu Rosie: kaikin tavoin kyselykaavakkeen valossa mahdoton ja epäsopivin vaimokandidaatti. Helppo tapaus à hylkäykseen. Kunpa se olisikin niin yksinkertaista ;)

Graeme Simsion on tosiaan australialainen tutkija. Hän on syntynyt vuonna 1956 ja asuu Melbournessa. Hän on julkaissut lukuisia uraauurtavia tutkimuksia tietomallintamisen alalta. Vaimotesti on hänen esikoisteoksensa, joka on vetoaa sekä miehiin että naisiin, nuoriin että vanhoihin ja romantiikan että komedian nälkäisiin lukijoihin.

Vaimotestille löytyy jatko-osa, Vauvatesti (The Rosie Effect). Halukkaat saavat/voivat lainata sen kirjastosta, kunhan minä olen ensin lukenut sen :D. Annan kumminkin Vaimotestille 4 tähteä, sillä se oli erittäin viihdyttävä, mutta myös joissakin kohdin hieman ärsyttävä. Jokainen lukija saa itse huomata tämän ärsyttävän piirteen. Annan pienen vinkin: älköön tällainen ihminen tulkoon minun kohtalonpolulleni KOSKAAN.

Tässä kaikki tällä kertaa. Ens kerralla on taas vanha kirja, eli ennen vuotta 2000 julkaistu teos. Mikä se on, sen vain taivas yksin tietää.

Ha det så bra!

Paula Kronqvist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti