keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Matka-adapteri: Trådlös mus

Keskiviikko 15.10.2014

Täällä tapahtuu kummia. Ensinnäkin koko kaupunki on viime päivien aikana alkanut varoittamatta täyttyä kurpitsoista. Toisekseen täällä ryöstellään pankkeja harva se päivä. En ole vielä saanut selville, josko näillä ilmiöillä mahdollisesti olisi jotain tekemistä keskenään, mutta uskon, että Batmanille voisi olla täällä töitä.

Muutama viikko sitten eräs katu Södermalmilla eristettiin pommiuhkan vuoksi. Pian uhkauksen jälkeen vähän matkan päässä Gullmarsplanilla oli ryöstetty rahanvaihtokonttori. Tänään aamupäivällä taas joku oli Metro-lehden tietojen mukaan mennyt Handelsbankenin konttoriin Östermalmstorgilla ja jättänyt sinne pommiksi epäillyn esineen. Hetken kuluttua sama oli toistunut läheisellä Nordea-pankin konttorilla ja pian vähän matkan päässä oli jälleen ryöstetty rahanvaihtopiste. Jälkeenpäin poliisi löysi yhteensä kolme "vaarallista esinettä" joista yksi purettiin robotilla paikan päällä ja kaksi muuta toimitettiin toisaalle.

Tämähän alkaa kuulostaa jännältä. Olin tänään sattumalta puolen päivän aikaan Östermalmstorgilla, vaikka en ollut päivän uutisia siihen mennessä vielä kuullutkaan. Silloin siellä ei enää kyllä näkynyt juurikaan mitään mielenkiintoista - ainoastaan poliiseja vahtimassa, ettei kadulle viritettyä eristysnauhaa ylitetä. Poliisina esiintyminen on kuulemma laitonta, mutta en tiedä päteekö sama toimittajiin - olisi varmaan jännää olla tutkiva journalisti, vaikka tälläkin kertaa kyllä satuin paikalle jokseenkin myöhässä ja oikeastaan vain siksi, että satuin hetkeä aikaisemmin kääntymään ainakin yhdestä risteyksestä väärään suuntaan.

Minun pitää varmaan tästä lähtien lukea - tai ainakin siteerata - vähemmän Metro-lehteä, sillä kohta sen toimitus alkaa luultavasti vaatia jonkinlaista sisällöntuotantopalkkiota, kun sekaannun siihen niin usein. Pankkiryöstöuutisen lisäksi luin siitä tänään, että seuraavien viikkojen aikana Ruotsissa on käynnissä tehostettu valvonta paperittomien siirtolaisten löytämiseksi maassa. Kahden tulevan viikon aikana poliisi kuulemma tehostetusti etsii luvatta maassa oleskelevia henkilöitä tarkoituksenaan selvittää muun muassa, mitä reittejä pitkin he ovat tulleet maahan. Jutussa haastatellun yhteyshenkilön mukaan Mas maiorum -projektin toiminta eroaa normaalista poliisin toiminnasta siinä, että valvonnan tulokset raportoidaan EU:lle. Uutisen yhteyteen oli liitetty kuva viime vuotisesta mielenosoituksesta hanketta vastaan ja tänäkin vuonna vastustusta vaikuttaisi olevan ilmassa, sillä paperittomia henkilöitä esimerkisi netissä kehotettu välttämään julkisia liikennevälineitä tehovalvonnan aikana.

Tässä vaiheessa tarkistin, että omasta taskustani yhä löytyy henkilökortti ja löytyihän se. Sitten törmäsinkin netissä mielenkiintoiseen faktaan: Utrednings- och statistikkontoret -tilastokeskus teki vuosina 1990-2005 tutkimuksen ulkomaalaisvöestöstä Tukholman kaupungissa ja totesi, että kaikkiaan 28,1 prosenttia kaupungin asukkaista on "ensimmäisen tai toisen sukupolven maahanmuuttajia." Jostain syystä en juurikaan yllättynyt, kun kaupungin suurimmaksi ulkomaalaistaustaiseksi ryhmäksi nimettiin suomalaiset - kuten muuallakin Ruotsissa.

Nyt kun siis itsekin ilmeisesti olen maahanmuuttaja ja jonkinlaisen vähemmistön edustaja, täytyy vähemmistöaihetta sivuta vielä hetkisen - päivän lehti olikin tänään antelias:  romanivähemmistön edustajat täällä ovat kuulemma närkästyneet, sillä joillakin grillikioskeilla tarjotaan makkaralajiketta, joka on nimeltään zigenarwurst - vapaasti käännettynä siis mustalaismakkara. Mausteinen makkara on kuulemma alunperin lähtöisin Saksasta, jossa esimerkiksi Hannoverin kaupunki on kuitenkin jo kieltänyt raviontoloitaan käyttämästä kyseistä nimeä ja ilmeisesti myös täälläpäin jotkin kioskeista ovat alkaneet päivittää ruokalistojaan korrektimpaan suuntaan.

Kaikenlaisia tietoiskuja tuntuu tänään oikein satavan - vielä voitaisiin käsitellä vaikkapa ongelmallista suomalaista kielioppia ruotsalaisen tapausesimerkin kautta. Jostain syystä joskus äidinkielentunneilla opeteltiin erikoisia suomenkielen sääntöjä, joita en millään uskonut tarvitsevani. Tänään mieleeni tuli yksi näistä säännöistä, joka on siis nimeltään vokaalisointu. Yksityiskohdat kopioin tähän yksinkertaistettuna netistä: suomen kielen vokaalit voidaan jakaa ryhmiin etuvokaalit (y, ä, ö) ja takavokaalit (a, o, u). Tämän kovaonnisen säännön mukaan missään yksittäisessä suomalaisessa sanassa ei kuitenkaan voi esiintyä yhtä aikaa sekä etu- että takavokaaleja. Tästä syystä suomalaisen on taas kuulemma joskus vaikea ääntää esimerkiksi vierasperäistä sanaa olympialaiset, jossa esiintyy vokaaleja kummastakin ryhmästä, ja joka siksi muuttuu monesti yksinkertaisempaan muotoon olumpialaiset.

Johtopäätös ja tapausesimerkki: jos en koskaan olisi kuullut, että jonkinlaisten sanojen ääntäminen tulee olla vaikeaa vain siksi, että sattuu olemaan suomalainen, olisin tähän mennessä säästynyt paljolta: olen esimerkiksi muutaman päivän ajan yrittänyt löytää täältä langatonta hiirtä, joka on siis ruotsiksi trådlös mus. Vaikka en olekaan ihan varma, voiko suomalaista sääntöä täysin soveltaa ruotsalaiseen sanaan, on piristävää löytää edes jokin syy siihen, miksi trådlös mus muuttuu vielä aika usein jotakuinkin muotoon tröödlöös-möös.

Jos joku taas sattumalta tietää, mikä saa muiden muassa sanat syn- ja könundersökning menemään sekaisin, ehdotuksia - ja nopeita ratkaisuja ongelmaan - otetaan mielellään vastaan.

Jesse

Matka-adapteri seuraa Nuorisokanava Hertzilän aalloilta tutun Jessen vaiheita tällä kertaa ulkomaankirjeenvaihtajana Ruotsissa. Kaikki tekstit koottuna tämän linkin takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti