maanantai 15. syyskuuta 2014

Paulan Kirjasto 21

Hei taas,
näin se syksy tekee tulojaan. Toivotaan, että tännekin tulee kaunis ruska-aika ja ihanan pimeät illat. Ainakin toinen on varmaa. Mutta tässä kumminkin taas viihdykettä harmaisiin arkipäiviin:

Taas on luvassa vanha kirja: John Grishamin Päämies. Teos julkaistiin alkuperäisnimellään The Client vuonna 1993, ja suomeksi WSOY:n julkaisemana vuotta myöhemmin. Suomentajana toimi Irmeli Ruuska. Sivuja on 420, vaikka paksuudeltaan vaikutti perus 300-350 sivuiselta. Ja sitten vähän kirjailijasta:

John Grisham ( s. 1955) on yhdysvaltalainen asianajaja ja rikoskirjailija. Hänen kirjansa keskittyvät oikeudenmukaisuuteen ja tapahtumapaikka on yleensä oikeussali. Läpimurto teos oli The Firm (Firma, 1991). Grishamin kirjoja on käännetty yli 30 kielelle, myyty yli 250 miljoonaa kappaletta ja ainakin 7:stä kirjasta on tehty filmatisointi, mm. kirjoista The Firm ja The Client. Grishamin esikoisteos on A Time to Kill (1989, On aika tappaa), ja viimeisin teos on The Racketeer (2012, Puhallus).

The Client eli Päämies kirja kertoo 11-vuotiaasta Mark Sway pojasta, joka asuu asuntovaunualueella yhdessä äitinsä ja pari vuotta nuoremman veljensä kanssa. Mark ja veli Ricky ovat läheisessä metsässä leikkimässä, kun he huomaavat auton ajavan lähelle heitä. Näin heistä tuli itsemurhan tunnustajia. Tekijä oli asianajaja Jerome Clifford, joka oli tullut kuuluisaksi mafiapomo Barry Muldannon asianajajana. Muldanno taas on tullut kansalle tutuksi Louisianan senaattori Boyd Boyetten murhasta, sillä ruumista ei koskaan löydetty. Ennen kuolemaansa Clifford nappasi pusikossa piileskelevän Markin autoon ja kertoi tälle minne ruumis on piilotettu. Mark joutuu salaisuutensa kanssa pahoihin ongelmiin. Onhan kyseessä mafia. Mark päättää palkata lämminsydämisen asianajajan Reggie Loven. Yhdessä he taistelevat läpi hankalan oikeudenkäynnin ja monta muutakin tapahtumaa.

Kirja ansaitsee 3 ja ½ tähteä, sillä kirjan kappaleet olivat pitkiä, mutta tarina oli siedettävä. Mark saa paljon sympatiaa lukijalta. Grisham osaa vangita lukijansa kirjan ääreen.

Sen pidemmittä puheitta toivotan kaikille hyvää alkavaa viikkoa. Näkyillään ja kuullaan taas.
Kiitokset Aaltosen väelle ja erityisesti Miikkalle kuvan ottamisesta.


Paula Kronqvist

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti