tiistai 2. syyskuuta 2014

Matka-adapteri: Enkelbiljett till Stockholm


"Siellä ei kuulemma ole ollenkaan pääsykokeita."

Näin siis kuuluu virallinen selitys, kun kysytään, mikä sai Jesse-shown ainoan vieraan suuntaamaan Ruotsiin. Niinpä niin - onhan tosi kätevää kun ei ollenkaan tarvitse valmistatua pääsykokeisiin, vaan voi sen sijaan muuttaa maasta. Helppoa, kuin mikä:

Ruotsissa korkeakouluihin hakeminen tehdään netissä hakusivustolla, jonne rekisteröidytään kevään hakua varten maaliskuun puolenvälin tietämillä. Ei tarvita juuri muuta kuin yksittäinen Jesu ja tarmokas Sone sekä pätevännäköinen sähköpostiosoite ja hupi voikin alkaa. Ensin hakulomakkeeseen listataan järjestyksessä koulutukset, joihin hakija haluaa pyrkiä. Sitten aika lailla unohdetaan koko juttu ja odotellaan tuloksia saapuviksi heinäkuun alkupuolella. Jos hakija taas sattuu olemaan vaikkapa suomalainen, tulee mukaan kuvaan vielä edellisen koulutodistuksen ja passikopion lähettäminen hakupalveluun. Kun tulokset sitten saapuvat, tulee koulupaikka vastaanottaa osapuilleen kahdella hiirenklikkauksella.

Ma 1.9.2014: klo 13.56 - Luleå flygplats

Olisin sittenkin voinut ottaa villapaidan mukaan - matkalaukku painoi vain 21 kiloa ja jäi siis kaksi kiloa alle sallitun rajan. Reilut parikymmentä kiloa - siinäpä onkin aika lailla kaikki, mikä seuraa mukana Tukholmaan: vaatteet, kamera, valokuvakansio ja kolmekymmentä tuntia Salkkareita. Niin ja alkavan astiaston helmi, korvaamaton vihreä kahvikuppi.

Matka syvemmälle Ruotsiin alkoi uudesta matkakeskuksesta Haaparannalta klo 10. Kyydistä Luleån linja-autoasemalle vastasi ilmeisen huolehtivainen bussikuski, joka muistutti kuulutuksella heti Haaparannalta lähdettäessä, että turvavyöt kannattaa kiinnittää. Kalixin asemalta lähdettäessä pysähdyttiin vielä uudemman kerran ottamaan kyytiin hieman myöhästynyt pyöräiijä, jota kuski ovella erikseen kehotti lukitsemaan pyörän.

Matkan aikana opittiin myös uutta, tai oikeammin kerrattiin jo aiemmin tiedettyä, kun kyytiin nousi lisää matkustajia. Jos mielii Sunderbyn sairaalaan, täytyy myös bussikuskin mukaan bussia vaihtaa Råneåssa - ihan niin kuin kesällä selitin sinnikkäälle ruotsalaiselle, joka olisi kovin mielellään matkannut sairaalaan suoralla bussilla, kun oli kuulemma tehnyt sen niin monen monta kertaa aikaisemminkin.

Luleåsta olisi tarkoitus suunnata Tukholmaan klo 15.50 lähtevällä lennolla SK011.

Klo 21.50 - Skogås

Pääsin kuin pääsinkin lentäen perille Tukholmaan - tällä reissulla teemukit muuten varoittivat juoman olevan kuumaa. Arlandan lentoasemalla ostin julkisen liikenteen lipun ja suorin liukuportaita alas juna-asemalle. Pian perässäni seurasi suomalainen koululaisryhmä, joka paitsi pelkäsi putoavansa kiskoille, myös ihasteli "kuuluisaa tunnelibanaania".

Tosiasiassa tämä banaani oli kuitenkin pendeltåg, joka kiikutti minut keskusasemalle. Matkan aikana opin muiden muassa, että minun täytyy heti huomenna hankkia reittikartta, josta näkyy kaiken maailman banaanien liikkeet kaupungin alueella. Vaikka ostamallani kortilla saakin ajella rajattomasti kuukauden ajan, voi tuurilla reissaaminen kuitenkin pitemmän päälle alkaa tympiä.

Muita huomisen haasteita ovat mm. pankkitilin ja puhelinliittymän hankkiminen - ja johonkin kouluunkin sitä pitäisi kuulemma mennä.

Jesse

Matka-adapteri seuraa mm. Nuorisokanava Hertzilän aalloilta tutun Jessen sattumuksia tällä kertaa ulkomaankirjeenvaihtajana Ruotsissa. Kaikki tekstit koottuna tämän linkin takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti