torstai 13. maaliskuuta 2014

Paulan Kirjasto 17

Heipparallaa,
Kevättä rinnassa ja niin pois päin. Taas on ehtinyt vierähtää muutama tovi edellisestä PK:sta, vai? No, tämän kertainen kirja lyö vertailussa kaikki edelliset kirjat mennen tullen palatessa. Tämä kirja on ainutlaatuinen teos, jollaista en ole ja arvatenkaan kukaan teistä ei koskaan ole voinut kohdata tai edes kuvitellakaan tällaista olevan. Ja varmasti tämä teos on ainoa kaltaisensa. Kyllä, seison sanojeni takana. Kirja on nimeltään Tarina vailla loppua (Die unendliche Geschichte, Michael Ende, ensimmäinen painos saksaksi 1979, ensimm. suomeksi 1982 Otava, kolmas painos, 2007 Otava, suomentaja Marja Kyrö).

Miksi menitte niin totisiksi? Kyllä, kirjan tarina loppuu aikanaan. Kirjassa on vain 492 sivua. ”VAIN?!” nousee huulillenne. No kuvitelkaa nimensä veroinen ja yli 2000 sivua pitkä kirja. Tämä kirja sisältää vain vajaa 500 sivua pitkän tarinan, joka on niin mukaansa tempaava, että sen lukee läpi vaikka yheltä istumalta. Kirja ei ole ainoastaan mielenkiintoinen ja ainutlaatuisesti kerrottu, mutta se on myös täynnä hauskoja ja ei ehkä niin helposti huomattavissa olevia yksityiskohtia. Vain tarkka lukija voi hoksata ne ;). Kirjan tarina on pääosin kerrottu yhdestä näkökulmasta, kahdella päähenkilöllä ja kahdella fonttivärillä. Outoa? Antakaapas kun kerron...

Kuva täältä
Bastian on 10-poika. Raukka, pelokas, huono koulussa, heikko ja muutenkin tyypillinen koulukiusauksen kohde. Varastettuaan antikvaritaatista kirjan ja pinnaten tunnilta hän piiloutuu koulun ullakolle lukemaan sitä, uppoutuen kirjan tarinaan niin, että tuntee olevansa osa sitä. Ja näin käy myös. Kirja puhuttelee häntä suoraan. Kirjan tarina kertoo Fantaasia maailmasta, jonka valtiatar on vakavasti sairas ja koko valtakunta ajautuu kohti tuhoaan. Tyhjyys imee maailmaa vähä vähältä. Tarinan sankari Atréju lähetetään etsimään syytä tälle kaikelle. Tarvitaan sankari antamaan valtiattarelle uusi nimi. Uusi nimi pelastaa kaiken. Mutta sankarin avun saaminen on vaikeampaa kuin kukaan voi kuvitella. Sankarin pitää tulla toisesta maailmasta. Sankarin lopulta päästyä Fantaasian valtakuntaan kohtaa häntä ensin tuntemattomuus, sitten ylistys, vallanhimo ja lopulta Viimeisen eli Todellisen Toiveensa tavoittelu. Melkoinen seikkailu.

Itse kirjailijasta sitten: Michael Ende (1929-1995) oli saksalainen kirjailija ja antroposofi. Hän opiskeli ja työskenteli elämänsä alkuvaiheessa teatterialalla. Hän ehti olla kahdesti naimisissa tämän ensimmäisen vaimon kuollessa keuhkosyöpään. Enden ensimmäinen teos on Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer (1960) palkittiin Hans Christian Andersenin kirjapalkinnolla. Vaikka kirja oli menestynyt ja palkittu, sitä syytettiin todellisuudentajun puuttumisesta. Vuosia myöhemmin Ende kirjoitti teoksen Momo (1973). Menestystä niittänyt teos Tarina vailla loppua ilmestyi siitä 6 vuotta myöhemmin ja sai hyväksyvän ja innostuneen vastaanoton. Ende kuoli mahasyöpään 66-vuotiaana.

Ainutlaatuinen teos ja monipuolinen kerronta, joka tempaa mukaansa kirjailijan. Tarina kerrotaan uudelleen ja uudelleen itseään toistaen mutta silti aina uudella jännittävällä tavalla ja kaikesta huolimatta se ei kuitenkaan toista itseään. Kaikki sitoutuu kaikkeen ja kaikella on merkityksensä. Kaiken kruunaa lopussa annettava opetus Todellisesta Toiveesta. Kaikesta tästä kirja ansaitsee 5 tähteä. Suosittelen kirjaa jokaiselle, joka vain on kiinnostunut lukemaan päättömän, päättymättömän tarinan.

Pitää alkaa vähän paremmin harkitsemaan näitä vanhempia teoksia, sillä PK:n historiaa selatessa aina vanhemmat kirjat ovat ”shokeeraavampia” ja ”jännittävämpiä” kuin uudemmat. Vai antaisko olla vastakkainaseteltuna että uudemmat ovat ”tosikkoja” ja vanhemmat ”unelmoijia”. Näitä miettiessä toivotan kaikille hyvää kevään alkua.

Paula Kronqvist

Lähteet:

1 kommentti: