maanantai 24. helmikuuta 2014

Prinsessaunelmia

Ei varmasti löydy montaa tyttöä, joka ei olisi haaveillut olevansa joskus prinsessa. Joka päivä saisi käyttää kauniita vaatteita ja koruja ja tanssiaisissa saisi pyörähdellä jatkuvasti. Isona voisi mennä naimisiin uljaan prinssin kanssa ja sitten elettäisiin onnellisina elämän loppuun asti. 


    Olisikin niin helppoa.


    Nykypäivänä prinsessana olemiseen liittyy valtavia paineita. Siinä vaiheessa kun kasvaa tarpeeksi ymmärtääkseen, mitä prinsessana olo tänä päivänä tarkoittaa, ei kovin moni enää tahdo olla prinsessa. Toki nykyajan prinsessat saavat käyttää kauniita pukuja ja koruja ja käydä juhlissa. Ja he ovat naimisissa prinssien kanssa. Prinssit eivät vain kaikki ole niin uljaita kuin saduissa, eivätkä kaikki elä onnellisena elämän loppuun asti. Prinsessojen elämä on myös jatkuvan tarkkailun kohteena ja heidän toimintaansa arvostellaan julkisesti. Samalla pitäisi olla roolimallina kaikille maailman pikkutytöille ja koko kansalle. Valtava vastuu painaa hartioita ja häiden jälkeen maha on jatkuvan tarkkailun kohteena raskauden varalta. Ja kun vauvan varmistetaan olevan tulossa, alkaa spekulointi nimestä ja sukupuolesta. Lapsi on heti parrasvaloissa; eikä hän ole vielä edes syntynyt! Kuka sellaista haluaa omalle lapselleen?


    Miksei elämä koskaan ole niin helppoa kuin se on saduissa? Miksei riitä, että voittamalla yhden pahan, voi sen jälkeen elää onnellisena loppuun asti? Aina tulee uusia haasteita, eikä tavallisen pulliaisen elämässä juurikaan ole tilaisuuksia käyttää prinsessapukuja. Tai varaa ostaa niitä. Eikä niin uljaita prinssejä kuin saduissa on, ole oikeasti olemassakaan.


    Itse haluan silti uskoa, että jokainen voi olla prinsessa. Ehkä prinsessana olo on muutakin kuin kauniita vaatteita, juhlia, uljaita prinssejä ja valtavaa vastuuta. Ehkä prinsessana olo onkin sitä, että osaa arvostaa kaikkea sitä, mitä on saanut. Että osaa kantaa vastuunsa. Että käyttää valtaansa hyvän levittämiseen. Minä haluan kantaa vastuuni ja hakea opiskelemaan, jotta voisin tulevaisuudessa saada aikaan jotain hyvää. Haluan kantaa vastuuni tästä maailmasta, jotta tulevat sukupolvet voisivat elää paremmassa paikassa, joka ei ole täynnä saasteita.  Arvostan sitä, että koen, että minulla on mahdollisuus siihen. Kaikilla ei ole. Ehkä minäkin olen prinsessa. Tai ehkä prinsessana oleminen on vain kaukainen unelma, joka on jäänyt kummittelemaan lapsuudesta. Mutta ehkä prinsessana olo onkin vain unelmia. Prinsessaunelmia. 

    Huonomminkin voisi olla.


-Miia-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti