perjantai 20. joulukuuta 2013

Paulan Kirjasto 15

Heippa kaikki blogin lukijat,
viimeinen rysäys ennen kunnollista joululomaa. Paulan Kirjastokin jää ansaitulle lomalle. Se ei silti tarkoita etteikö kirjoja ahmittais mahan täydeltä. Tämän kertainen kirja onkin varsinainen pommi. Tällaista ei ole ennen nähty PK:ssa saatikka Adapterissa. Tämä kirja on yllätys, tämä kirja on jymy-yllätys, tämä kirja on kaikenkattava kertomus, tämä kirja on... elämänkerta.

Huhuu? Lähtikö taju? Pärjäätkö?? No hyvä. Ei tämä niin shokeeraavaa kumminkaan ole. Tämä elämänkerta kertoo meidän omasta Lapin pojasta: Timo K. Mukasta. Itse kirjan on kirjoittanut Erno Paasilinna, joka sattui olemaan Mukan ystävä. Kirjan on kustantanut WSOY vuonna 1988 ja sivuja on huikeat 222. Eli ei mikään paksu kirja. Eipä sillä, ei siinä olis ollu paljon kerrottavaakaan Mukan elämästä.

Kuva lainattu netistä täältä.
Mukka eli nimittäin vain 28-vuotisen elämän. Hän syntyi evakkomatkalla Bollnäsissä, Ruotsissa 1944 ja kuoli Rovaniemellä Lapin keskussairaalassa 1973. Hän oli kirjailija, runoilija ja taidemaalari. Hänen merkittävämmäksi teoksekseen on noussut hänen esikoisteoksensa Maa on syntinen laulu. Muita teoksia on mm. Tabu (1965), Koiran kuolema -novellikokoelma (1967) ja Kyyhky ja Unikko (1970). Mukan kotitalo, Mukkala, sijaitsee Orajärvellä Pellossa. Mukka kärsi koko elämänsä ajan köyhyydestä, mikä vaikutti hänen elämäänsä radikaalisti. Hänen voimakkaat elämäntavansa ja ainainen stressi tulevien teosten suhteen eivät tuottaneet hänelle julkisuutta vaan pikemminkin halveksuntaa ja ihmetystä. Häntä ei paljoa arvostettu kuin vasta hieman ennen kuolemaansa, kun hän alkoi saada taiteilija-apurahoja eri järjestöiltä. Mukka eli koko ajan puutteessa ja muutti aina ongelmiaan pakoon ja inspiraation perässä paikkakunnalta toiselle. Torniossa hän ei kylläkään koskaan asunut.

Erno Paasilinna (1935-2000) oli suomalainen kirjailija ja toimittaja. Ja kyllä, hän on sukua Arto Paasilinnalle: he kummatkin kuuluvat Paasilinnan veljesten kirjailijoihin. Hänen esikoisteoksensa on Kylmät hypyt (1966). Muita teoksia kirjailijalla on Synnyinmaan muistot (1973) ja Yksinäisyys ja uhma: Esseitä kirjallisuudesta (1984, Finlandia-palkinto 1984). Kirjailijan teoksia on käännetty ainakin 13:lle eri kielelle. Tunnustuksia on sadellut toistakymmentä mm. Aleksis Kiven palkinto 1996, Eino Leinon palkinto 1984 ja Valtion kirjallisuuspalkinto 1971 (satiirikokoelmasta Alamaisen kyyneleet).

Kirjalle 3 ja ½ tähteä seuraavin perustein: mielenkiintoinen, silmiä avaava, uskottava, hämmästyttvä, yllättävä. En olisi uskonut moista Mukasta. Kirja oli kaikin puolin hyvä. Suosittelen lukea hänen esikoisteoksensa. Mutta tällaista tällä kertaa. Suuret kiitokset lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorille Leena Kelloniemelle, kun hän vinkkasi minulle tätä kirjaa. Näillä eväillä toivotan kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2014. Lukekaa ja syökää ja nauttikaa olostanne.

Paula Kronqvist

Lähteet: Timo K. MukkaErno PaasilinnaKirja ja Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti