keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Paulan kirjasto 11

Hei taas kaikki blogin seuraajat!
 

Tämän kerran kirja on valittu tiukalla raatiäänestyksellä tuloksin 1-0. Siirrytään ajassa n. 2o0 vuotta taaksepäin. Ranskan suuri vallankumous tapahtunut vajaa 30 vuotta sitten, eletään romantiikan ja realismin aikaa kirjallisuudessa ja niin päin pois. Klassikko tarina, jonka pohjalta on paljon tulkintoja. Muun muassa Disney sekä Mattel Entertainment ovat tehneet oman versionsa tarinasta. Lisäksi tarinasta on jäänyt elämään hyvinkin tunnettu sanonta. Keksitkö jo tarinan? Niinpä tietenkin... Tarinahan on klassikko Kolme Muskettisoturia.
 

Ranskalainen Alexandre Dumas vanhemman teos Kolme muskettisoturia (ransk. Les trois mousquetaires) ilmestyi vuonna 1844. Teoksen on suomentanut Lauri Hirvensalo ja toimittanut WSOY vuonna 1986. Itse tarina sijoittuu 1600-luvun Keski-Eurooppaan: Ranskan, Luxemburgin ja Englannin alueelle. Kirjan päähenkilö d'Artagnan on päättänyt liittyä Ranskan muskettisoturien rivistöön ja armeliaan kuninkaan palvelukseen. Päästyään kolmen muskettisoturin; Athoksen, Porthoksen ja Aramiksen; ystäväksi, hän huomaa, mitä muskettisoturin elämä on, ja nämä neljä ystävystä joutuvat milloin kenenkin takia mitä jännittävimpiin seikkailuihin palvellessaan kuningasta.
 

Itse päärikollisesta sitten: Alexandre Dumas vanhempi (1802-1870) oli ranskalainen, romantiikan ajan taloudellisesti menestynein kirjailija. Hän on kirjoittanut romaaneja, artikkeleita, näytelmiä ja novelleja. Hänen merkittävimmät teokset ovat Kolme muskettisoturia ja Monte-Criston kreivi. Yllättävä piirre kirjailijassa oli hänen rietas elämäntyylinsä. Sitä mukaa kun hän ansaitsi kirjoituksillaan, hän tuhlasi sen ylenpalttiseen elämään. Hänellä oli lukuisia rakastajia, joiden kanssa hän sai kolme aviotonta lasta, joista yksi on isänsä mukaan nimetty ja jalan jäljissään kulkeva Alexandre Dumas nuorempi.
 

Annan kirjalle 5 tähteä. Kirja on klassikko, eli sillä on tietty arvo. Se arvo on tämän kirjan kohdalla, että jokainen, jopa ne, jotka eivät ole lukeneet kirjaa, tietävät tarinan perustan. Jos ei muuten, niin ainakin Disney-tulkinnan pohjalta. Lisäksi tarina on melkein 200 vuotta vanha, ja silti kovassa suosiossa.
 

Tässä oli tämän kerran arvostelu. Seuraavalla kerralla onkin luvassa varsin mielenkiintoinen uusi kirja. Siitä kuulette seuraavalla kerralla. Ai niin... tai no... varmaan turhaa tässä vaiheessa kertoa se alussa mainitsemani sanonta. Tokihan sen tässä vaiheessa on jokainen jo älynnyt. YKSI KAIKKIEN JA KAIKKI YHDEN PUOLESTA!
 

Hyvää toukokuun alkua toivottaa
Paula Kronqvist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti