torstai 6. joulukuuta 2012

Paulan Kirjasto 5

Heippa taas kaikki,
ja hyvää Suomen itsenäisyyspäivää. Suomineito täyttää tänään 95v. Vaikka on pyhä ja melkein jokainen viettää vapaapäivää, on silti aika, jolloin Paulan Kirjasto ilmestyy. Juuri tällaisena päivänä on hyvä tarttua hyvään kirjaan ja käpertyä vaikka kuuman kaakaon kanssa sohvannurkkaan lukemaan. Juhlan kunniaksi kerron kirjasta nimeltä Aleksandra Suuri. Kirja on ilmestynyt kirjailija Laura Lähteenmäeltä vuonna 2010 WSOY:n julkaisemana.

Kirjailija Laura Lähteenmäki on Jyväskylässä asuva vuonna 1973 syntynyt kustantamon kustannuspäällikkö. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Hänen ensimmäinen nuorten romaani on Rinkkadonna ja se ilmestyi 1998. Muita romaaneja häneltä on mm. Marenkikeiju (2007) ja North End – Niskaan putoava taivas (2012).

Tähän päivään sopii oikein hyvin kertomus Aleksandrasta. Hän on 16-vuotias, avioerolapsi, jonka isä asuu uuden naisen Marjukan kanssa Suomessa, äiti asuu Lontoossa. Hän on loistava koulussa, hän on kaunis ja hän saa aina pääroolit teatteriryhmän näytelmissä. Mutta kesän jälkeen kaikki muuttuu. Heille muuttaa vaihto-oppilas Tim, joka sekoittaa Aleksandran elämän totaalisesti. Vaikka Tim on komea ja mukava, hän on silti menevä, joka paikassa oleva ja hermoille käyvä. Kaiken kukkuraksi hän käyttäytyy kuin pieni lapsi. Ennen Timin tuloa hän on saanut nauttia spottivaloelämästään, jossa hän on pääosassa ja kaikki ottavat hänet huomioon, mutta Timin saavuttua hänen spottivalonsa menettää valaisutehoaan ja lopulta se valaisee vain himmeästi. Taas hänen vieressään Timin spotti loistaa kirkkaasti sitä myöten mitä pitemmälle Timin aika Suomessa etenee. Aleksandrasta tuntuu, ettei kukaan arvosta häntä, ota häntä huomioon ja hän jää täysin Timin varjoon.

Annan kirjalle 3 ½ tähteä, sillä vaikka tarina on hyvin kerrottu, on siinä silti paljon epäkohtia, niinkuin lukija ei aina pääse perille asioista, joita tarinaan liittyy. Tekstiä lukee nopeasti, mutta kirja on kaiken kaikkiaan jaettu 4 kappaleeseen, mikä häiritsee jonkin verran, kun ei saa päättää lukemistaan kappaleeseen. Makuasiahan tämä on, mutta minua häiritsee, että tarinassa asiat keskittyvät kerrotaan ainoastaan Aleksandran näkökulmasta, eikä oteta huomioon esimerkiksi kysymyksiä miksi ja mikä. Miksi Aleksandra tuntee jäävänsä Timin varjoon? Mikä on tunteen takana? Näihin kysymyksiin ei ole kiinnitetty huomiota ja sen vuoksi teksti herättää lukijassa myönteisiä tunteita Aleksandraa kohtaan ja kielteisiä Timiä kohtaan. Lukija samaistuu Aleksandraan nopeasti ja alkaa ajatella hänen kannaltaan samalla lailla, mutta kirjan keskivaiheille nämä miksi ja mikä-kysymykset nousevat pintaan ja jäävät kummittelemaan mieleen.

Muuten tarina on loistava ja sopiva näin itsenäisyyspäiväksi. Toivottavasti tekin uskallatte tarttua kirjaan ja lukea oikein antaumuksella kun kerrankin saa ja on aikaa. Seuraavalla kerralla on taas luvassa vanha kirja, oikea klassikko. Mutta ei paljasteta sen enempää. Näissä merkeissä toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää ja onnistunutta joulukuun alkua.

Paula Kronqvist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti