torstai 8. marraskuuta 2012

Jefren Pelivaltakunta

Independent -pelit, ne saattavat olla parhaimmillaan tai pahimmillaan pelikokemuksia, joita et ikinä unohda. Tällä kertaa puhun pelistä, joka on samaan aikaan hyvä pelailukokemus, mutta toisinaan hyvin ärsyttävä. Peli on tietenkin…
The Binding of Isaac: The Wrath of The Lamb
Pelin tarina menee lyhykäisyydessään kutakuinkin näin:

Isaac on tavallinen pikkupoika, jonka himouskovainen äiti saa kuulla Jumalalta että Isaac on korruptoitunut syntien vaikutuksesta. Hänet pitäisi puhdistaa niistä. Ensin häneltä poistetaan kaikki materialistiset asiat, esim. lelut, piirrokset ja vaatteet (hurr).

No, se ei ilmeisesti Jumalalle riittänyt, nimittäin hän haluaa että Isaac vielä eristettäisiin maailman pahuuksilta. No, äitihän sitten tekee työtä käskettyä ja eristää Isaacin huoneeseensa.  Sekään ei vielä riittänyt Jumalalle, vaan vielä kirsikkana kakun päällä, Jumala sanoo Isaacin äidille, että olet tehnyt työsi hyvin, mutta vielä yksi asia… tarvitsen uhrauksen, joten voisitko uhrata Isaacin osoittaaksesi rakkauden olevan suurinta minua kohtaan? No, Isaac näkee, että äiti puhui Jumalalle ja hätääntyy tietenkin tämän asian nähdessään. Isaac huomaa huoneessaan olevan luukun ja pakenee sinne. Siitä alkaa Isaacin seikkailu ympäri kellareiden, luolien ja jopa äidin kohdun, jotta pääsee kohtaamaan pahimman vihollisensa, itsensä. Ja näyttämään sille taivaan merkit!

The Binding of Isaacin on kehittänyt Edmund McMillen ja Florian Himsl. Loistavat musiikit on tehnyt Danny Baranowsky. McMillenin tunnetuimpiin töihin kuuluu The Basement Collectionista (kokoelma McMillenin aiempia tuotoksia) löytyvät Aether, Time Fcuk, Spewer, Coil, Tri-achnid, Grey Matter ja oman itsenäisen pelinsä saanut Super Meat Boy.

Peli on tunnettu armottomuudestaan ja teki roguelike peligenren hyvin tunnetuksi vuonna 2011, jolloin se julkaistiin. Roguelike -genre on siis sellainen, että yksi elämä ja jos hahmo kuolee, peli loppuu siihen. Eli pelikerta on erilainen edelliseen verrattuna.

Peli on lähes täydellinen, mutta yksi ainoa ongelma hieman raastaa sielua, ei Fraps-tukea. Eli ei nauhottamista youtubeen ilman screencapture-ohjelmaa, joka kuvaa flash-pelejä.

Pelin kontrollit toimivat tällä tavalla:
Hahmon liikkuminen: WASD-ohjauksella
Hahmolla ampuminen: nuolinäppäimillä.

Pidän paljon tästä Smash TV :mäisestä ohjaustyylistä, sillä onhan Smash TV myös yksi lempipeleistäni.
Grafiikka on käsinpiirretyn näköistä ja pidän siitä todella, sillä ei jokaisen pelin tarvitse olla ylihienoilla 3d-grafiikoilla väkerretty teos.

Mainitsin alussa pelin loistavista musiikeista, ne tuovat sen oikean atmosfäärin kun pelaa jotain Isaacin kaltaista peliä. Parhaimpia biisejä ovat luola-kenttien teema ”Repentant”, viimeisen (siis ihan viimeisen) kentän kappale ”My Innermost Apocalypse” ja ”Emnity of the Dark Lord”.

Mainitsinko pelin olevan hinnaltaan taskurahan hintainen, eli vain reilun viiden euron hintainen.

Peliin julkaistiin vuoden 2012 kesällä lisäosa ”Wrath of The Lamb”, joka toi peliin lisää vaikeutta, laajuutta, enemmän vihollisia, kenttiä ja muuta kivaa.

Pelistä voisi näin lopuksi ja lyhyesti sanoa, että yksi mahtavimmista pelikokemuksista pitkään aikaan ja suosittelen todella paljon teitä kaikkia kokeilemaan The Binding of Isaacia.

Tällä kertaa hieman lyhyempi arvostelu, tiedä sitten mitä ensi kerralla keksitään. Pelivaltakunta sulkee porttinsa mutta vain vähäksi aikaa! Se on sayonara!

Päivitys: 4.4. 2013

Olen arvostelemisen jälkeen päässyt peliä hyvin eteenpäin ja suurin osa arvostelusta oli tehty sen aikaisten kokemusten pohjalta. Nykyisin ajattelen peliä suuremmin kuin mitä arvostelua kirjoittaessani. Pelissä on oikeasti paljon hyvää, mutta on siinä myös huonotkin puolensa, jotka tuolla ylempänä jo mainitsinkin. Loppujen lopuksi ajatukseni antoivat minulle kuitenkin tällaisen loppuarvion. Peli on mahtava, parempi kuin mitä osasin kuvitella. Pelimaailmassa on paljon tabuja, joihin ei tekijät halua millään koskea ja yksi on uskonto. Pelissä on paljon referenssejä uskontoon ja suurin osa löytyy pelin tarinasta, hahmoista ja osasta esineistä. Päivitin arvostelun kuvankin pelin "Collectors Editionin" kuvaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti