keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Kemi - kaunis kummajainen

Reilu puoli vuotta sitten tapahtui elämäni suurin muutos, kun muutin pois iskän maistuvien murkinoiden ja äidin hellyttävän huolenpidon luota. Suomen viidenneksi suurin kaupunki, Suomen paras pyöräilykaupunki,  merkittävä teknologiakaupunki vaihtui, noh, Kemiin. Kuten monilla muilla - myös minulla oli ennakkoluuloja Kemiä kohtaan. Tässä blogikirjoituksessa kerron hieman kokemuksiani Kemistä, ja usko tai älä, nämä kokemukset ovat suurimmaksi osin positiivisia.

Kun kuulen sanan Kemi, minulla nousee kaksi asiaa heti ylitse muiden: PS Kemi ja Sonata Arctica. Seuraan aktiivisesti suomalaista futista, ja oululainen joukkue AC Oulu on lähellä sydäntä, joten tätäkin kautta PS Kemi on tuttu joukkue. Näiden kahden joukkueen väliltä on jäänyt mieleen erityisesti vuoden 2015 Suomen Cupin ottelu, jossa Oulun maalivahti puski AC:n tasoihin lisäajalla, ja jonka AC voitti myöhemmin rangaistuspotkukilpailussa. Toivottavasti tulevan kauden jälkeen AC Oulu pelaa vieraspelejä Sauvosaaren kentällä. Metallimusiikki taas on lähellä sydäntäni, ja Sonata Arctica on yksi minun lempi bändeistä. Täydenkuun aikana Kemissähän rupeaa soimaan "Fullmoon". Tai sitten kuulen omiani. Oli miten oli. 

"Pääkatsomo huuta HEI, rantakatsomo huutaa HEIHEI!". Sauvosaaren stadion on vielä lumen peitossa, mutta kauden alkaessa kenttä on vihreä ja katsomot täynnä yleisöä hienosti toteutetun kausikorttihaasteen ansiosta.

Muutin tyttöystäni kanssa Kemiin elokuun alussa viime vuonna. Alkuvuosi omalta osaltani meni armeijassa, mikä oli mahtava kokemus. Armeijan aikana hain kouluihin, ja lopulta pääsin opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi Tornioon Peräpohjolan Opistoon. Tyttöystäväni taas pääsi opiskelemaan Kemin ammattikorkeakouluun sosionomiksi, jonne myös minä hain, mutta tällä kertaa opiskelupaikkaa ei sieltä irronnut. Ehkä sitten tulevaisuudessa! Opiskelupaikkojen varmistuttua aloimme etsiä asuntoa Kemi-Tornio alueelta, ja Kemistä se nopeasti löytyikin. 


Onneksi Kemistä voi tarvittaessa lähtä nopeasti pois moneen suuntaan.

Ensimmäisistä päivistä alkaen aloimme tutustua tähän kummajaiseen nimeltä Kemi. Kaupunkialue on näppärän pieni, ja siellä oppi kulkemaan helposti. Heti ensimmäisenä päivänä kävin katsomassa PS Kemin kotistadionia, se kiinnosti minua eniten ennakkoon koko Kemin kaupungissa. Eihän se mikään Raatin stadion ole, mutta oikein viihdyttävän oloinen stadion kuitenkin. Erityisesti pääkatsomo on hieno. 
Kemissä on myös hienoja nähtävyyksiä Ouluun menevän moottoritien lisäksi. Kemin kirkko on komea näky, sisäsataman alue on kaunis paikka, varsinkin kesällä ja löytyyhän Kemistä myös Kulttuurikeskus, jossa on mm. taidemuseo ja teatteri. Niin, ja onhan Kemissä myös jokin Lumilinna. 
Ruokailupaikkoja Kemistä löytyy paljon laidasta laitaan. Tosin lähin McDonalds sijaitsee Oulussa, joten jos et voi elää ilman Big Macia ja Sundaeta, älä muuta Kemiin. Hauskin asia Kemin ruokailupaikkoihin liittyen on Kemin Citymarketin viereinen alue, jossa on kolme eri hampurilaisketjua muutamien metrin päässä toisistaan. Siinä on tarjolla hampurilaisia mistä valita. 

Kemin kirkko yllätti minut positiivisesti. Kaunis kirkko!


Vaikka minulla on tapana heittää vitsiä Kemistä, on Kemissä ollut mukava asua. Ja ei, tämä ei ole sarkasmia, vaikka aiemmissa kohin tekstiäni sarkasmia saattaa ilmetä. Kemi on pieni kaupunki, mutta sieltä löytyy monipuolisia palveluita. Ja jos jotain tiettyä asiaa tai palvelua ei löydy, niin Tornio ja Haaparanta ei ole pitkän matkan päässä. Kemissä on kuitenkin Lidl ja Tokmanni, niillähän pärjää vaikka kuinka hyvin.
Kemi on täynnä hienoja asioita, mutta ne vain täytyy löytää. En minäkään ole löytänyt kaikkia hienoja asioita, mutta ei niitä pidä etsimällä etsiäkään. Ne vain tupsahtavat esiin silloin, kun et osaisi aavistaakaan - aivan kuten Kemin tehtaiden tuoksut. Siksi Kemi on yllätyksellinen kaupunki. Siksi Kemi on kaunis kummajainen. 


Tehnyt: Olli Luoto, NUVA17
             Ei kommentteja:

Lähetä kommentti