maanantai 2. kesäkuuta 2014

Paulan Kirjasto 18

Hei taas kaikki Adapterin lukijat,
piiiikkku tovi on taas kerenny vierähtää. Sinä aikana on saatu rehkiä töitä ja juhlien painaa lakin päähän. Ja sitten juhlahumun jälkeen huomaan, että olen pitänyt teitä jännityksessä seuraavaa kirjaa odottaen koko tämän ajan, kun arkistoista löytyy PK n:o 18! Voi minua... No, annettakoon anteeksi tämän kerran, sillä tämän kertainen kirja onkin sellainen menopakkaus että oksat pois!

Onko kirjailija Dan Brown tuttu? Niinpä tietenkin, jokaiselle tulee ensimmäisenä mieleen Da Vinci-koodi, mutta ehei, eipä ole se kirja kyseessä. Enkelit ja demonit on Brownin toinen romaani. Tämä laitos, josta nyt puhun on WSOY:n vuonna 2005 julkaisema painos, Pirkko Biströmin suomentama. Alkuperäinen teos nimellä Angels & Demons julkaisttiin vuonna 2000 (Pocket Books). Kirjasta tuotettiin samanniminen elokuva vuonna 2009, pääosassa Tom Hanks.

Dan Brown (s. 22.6.1964 New Hampshire, USA) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän vietti melko kristillis-täytteisen lapsuuden, sillä hän asui vanhempiensa kanssa Exeterin collegekampuksella, ja oli mukana mm. kirkkokuorossa ja pyhäkoulussa. Kaikesta huolimatta Brown alkoi uskoa enemmän tieteelliseen maailmankuvaan havaittuaan siinä olevan enemmän järkeä kuin Raamatun teksteissä. Hän yritti rakentaa muusikon uraa heikolla menestyksellä, muutti sen vuoksi Los Angelesiin ja tapasi siellä tulevan vaimonsa Blythe Newlonin, jonka kanssa meni naimisiin vuonna 1997. Brown julkaisi ensimmäisen kirjansa yhdessä vaimonsa kanssa 1995 187 Men to Avoid: A Guide for the Romantically Frustrated Woman. Ensimmäisen oman teoksensa, Murtumaton linnake, hän julkaisi vuonna 1998. Brownin neljäs romaani, Da Vinci-koodi (2003), saavutti suurmenestyksen, vaikka kolme aikaisempaa olivatkin myyneet kohtalaisesti. Vaikka Brown ei olekaan vannoutunut kirjoittamaan mitään kirjasarjaa, hänen kirjoissa jo neljässä seikkailee sama päähekilö, Robert Langdon - ensimmäiset kerran juuri Enkelit ja demonit -teoksessa. Brownin viimeisin kirja Inferno julkaistiin 2013.
Kuva lainattu täältä

Symboliikkaan erikoistunut Harvardin yliopiston professori Robert Langdon saa yllättävän soiton keskellä yötä. Pian sen jälkeen hänet lennätetään soittajan luokse CERN -tiedekeskukseen Sveitsiin, jonne hänet on pyydetty avuksi selvittämään erään CERNin tutkijan, Leonardo Vetran, mystistä murhaa. Mystikseksi murhan tekee uhrin rintaan poltetun merkin historia. Kaiken lisäksi murhan ohella myös varkaus: laboratorio olosuhteissa tuotettu, vaarallinen määrä antimateriaa on varastettu. Langdon ja Vittoria Vetra joutuvat keskeisiksi etsintäryhmän jäseniksi, kun varas on lennättänyt antimaterian Vatikaaniin. Siellä heitä odottaa mutkikkaampi salajuoni kirkkoa vastaan, joka kohdistuu uuden paavin valinnan konklaavin osallistujiin kardinaaleihin. Varsinkin Langdonin osallisuus on tärkeää, sillä jäljet murhaajan ja varkaan luokse on piilotettu vanhoihin taideteoksiin, ja tästä syystä Roomaa juostaan ristiin rastiin kaikkiin mahdollisiin suuntiin, media ja kiinnostunut väkijoukko kintereillä.

Kirja ansaitsee 5 tähteä, samoin kirjailija. Brown onnistuu vangitsemaan lukijan täysin pauloihinsa ja vie hänet todella syvälle murhatutkimusta. Tuntuisi, kuin lukija olisi itse Langdonin varjo. Vaikka tarina kertoo vain vajaasta 24 tunnista, moninaiset tapahtumat ja yllättävät juonen käänteet pitävät lukijan tiukasti otteessaan ja... ja-a, man bara sträckläser boken. Sitä vain istuu lumoutuneena nenä kirjassa ja ahmien haluaa tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat jännitystä, mutta varoitan herkkohermoisia ja hätähousuja, sillä kirja tosiaan koettelee hermoja. Itse toivoin kirjaa lukiessa voivani lukea sitä nopeammin. :)

Tässä kaikki tällä kertaa. Toivotan kaikille hyvää kesää, valmistuneille onnea ja toivotaan että seuraava kirja ei katoa arkistoihin!

Paula Kronqvist


Lähteet:

2 kommenttia:

  1. Aivan huippu kirja! Jos tästä ja muusta Dan Brown -tarinoinnista tykkää, kannattaa lukea myös Kate Mossen Labyrintti. Hyvää kesää "kirjaston-täti" Paulalle :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Ja hei, vielä suurempi kiitos vinkistä! Heti huomenna kirjastoon --> ;)

    VastaaPoista