perjantai 14. helmikuuta 2014

Paulan Kirjasto 16

Hei taas kaikki,
taas taitaa olla pitkästä aikaa aika päivittää PK:ta. Mutta jotain hyvää kannattaa odottaa, vai? Tällä kertaa on taas vaihteeksi luvassa uusi kirja. Mikko-Pekka Heikkinen kirjoitti vuonna 2012 läpimurtoromaaninsa Terveiset Kutturasta, joka kertoo ajankohtaisista asioista kuten kuntaliitoksista, budjettileikkauksista ja säästötoimenpiteiden seurauksista. Kustantaja oli minullekin uusi ja tuntematon, Johnny Kniga. Kirjassa on 268 sivua ja mielenkiintoinen teema, sota. Mutta ei mikä tahansa sota, vaan Suomen sisällissota.

Ristiriitaista, vai mitä? Miten kirja voi olla samanaikaisesti ajankohtaisia asioita käsittelevä, jos aiheena on Suomen sisällissota? Kyseessä ei olekaan vuoden 1918 sisällissota, vaan on syttynyt uusi sisällissota suomalaisten välille. Pohjois-Suomi on julistautunut itsenäiseksi ja raja on vedetty Oulun seudun alapuolelta. Mikä on syy tähän? Etelä-Suomi ja erityisesti Helsinki on ilmoittanut, että maaltamuutto on kiellettyä ja pohjoisessa asuvien on pysyttävä siellä missä ovat. Pohjoisessa ei kumminkaan ole tarpeeksi työpaikkoja valtion leikatessa menoeriä ja vähentäen palveluja. Terveyskeskuksia, sairaaloita ja muita sote-palveluja (sosiaali- ja terveyspalvelut) ei ole enää niin tiheään.


Kuva lainattu kustantajan sivulta.
Tarinaa kerrotaan kahden ihmisen näkökulmasta. Toimittaja Aino Riski on Keskisuomalainen -lehden toimittaja, joka saa tehtäväkseen raportoida Pohjoisjoukkojen etenemisestä Etelä-Suomeen.  Alikersantti Jesse Purola taistelee Pohjois-suomalaisia vastaan eturintamassa. Hänellä ei ole ainoastaan vastassaan moottorikelkoilla kulkevat saamelaisjääkärit, vaan myös yksikön niskurointi ja huono omatunto haastavat häntä. Merkittävä henkilö on myös Pohjois-Suomen etenemistä johtava Saamen vapautusrintama ČSV:n komentaja Oula. Ei tässä vielä kaikki mutta jokainen henkilö liittyy jotenkin toisiinsa, ennemmin tai myöhemmin. Kirjassa kerrotaan myös kaikenlaisista tunteista: rakkaudesta, turhautuneisuudesta, itsekriittisyydestä, alemmuudesta ja vihasta.

Mikko-Pekka Heikkinen (1974, Kajaani) on suomalainen toimittaja ja kirjailija. Hän työskentelee Helsingin Sanomissa ja on työskennellyt useissa eri tehtävissä mm. elokuva-arvostelijana. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1993. Heikkinen seurasi isänsä jalanjälkiä ryhtymällä journalistiksi -  hänen edesmennyt isänsä Eino K. Heikkinen oli Ylä-Kainuun päätoimittajana. Hänen esikoisteoksensa Nuorgamin Alkon tuho - ja muutama erätarina novellikokoelma ilmestyi vuonna 2010.

Annan kirjalle 3 tähteä. Kappaleet olivat lyhyitä, välillä oli lehtiartikkeleita, jotka toivat kivan lisän sisältöön. Kirjan meni lukea nopeasti ja aihe oli mielenkiintoinen. Suosittelen kirjaa jokaiselle lukemisesta kiinnostuneelle.

Tällaista tällä kertaa. Seuraava kertaa odotellessa toivotan kaikille hyvää ystävänpäivää ja kevään jatkoa.

Paula Kronqvist

Lähteet:
Mikko-Pekka Heikkinen

3 kommenttia: