perjantai 8. helmikuuta 2013

112-päivä Torniossa

"Onko hätäkeskuksessa? Täällä on kriittinen kahvipula!"

Eli hyvää kansainvälistä 112-päivää itse kullekin. Tornion länsiranta on tällä hetkellä kuin rosvon painajaisesta napattu, poliiseja pörrää ympäriinsä, ambulansseja parkkeerattuna sinne sun tänne, paloautot siistissä rivissä kävelykadulla ja mitä vielä. Minut tietenkin nakitettiin valokuvaajaksi tähän tapahtumaan. Niinpä otin kameran käteen ja lähdin katsomaan mitä siitäkin touhusta tulisi.
Ihmisiä on myös paikalla kuin pipoa, vanhoja, aikuisia, nuoria ja lapsia. Suurin osa heistä majoittuu Kauppakeskus Rajan toiseen kerrokseen, jossa on lähestulkoon kaikilla oma pisteensä. Niin poliisilla, rajavartiolaitoksella, merivartiolaitoksella kuin punaisella ristilläkin. Lisäksi tapahtuma on buukattu täyteen tapahtumia ja ohjelmaa. Palomiesten ja poliisien bändit keräsivät hyvän massan kuuntelijakuntaa, toimintaesitykset olivat myös piiritetty uteliailla katseilla. Jaossa oli joka pisteellä karamelliä, lapset ja sitä vanhemmat pääsivät myös itse tutustumaan lähemmin käytettyihin laitteisiin. Erityisesti poliisin käyttämä mönkijä herätti pienissä lapsissa suurta kiinnostusta.
Kova kuhina kävi myös palomiesten pisteellä, jossa toimeliaat ihmiset väsäsivät lapsille ilmapallo-eläimiä ja miekkoja, ja jokainen halukas sai mukaansa palomiehen kotsan. Mukaanlukien allekirjoittanut, joka ei voinut vastustaa punaista väriä. Mutta pikemmittä puheitta, siirrytään kuvalliseen maailmaan, jotta saatte vähän paremman kuvan(heh) mitä tapahtuma piti sisällään.

Ulkona oli kaikensorttista tapahtumaa. Poliisiauto parkkeerattuna, tullin ja rajavartioston välineitä, pelastuslaitoksen moottorikelkka sekä paloauto ja ambulanssi, joihin pääsi kyytiin istumaan.


Kyytiin pääsi halukkaita, poliisiauto ei sen sijaan ollut avoinna, sinne kait joutuisi ihan muista syistä kuin vapaaehtoisuudesta.

Nuori mies oikealla sammutti palavan pöntön sammutuspeitteellä.


Ulkona pakkasessa temppuilu saattaa kuitenkin viilentää, joten kävelykadun kojulla myytiin kuumaa mehua sekä kärkkäreitä.

Kun astui sisään 112-tapahtuman tiloihin, huomasi heti että paria kalpeaa potilasta hoidettiin.
Toisella ei ollut kaikki hyvin, toinen kärsi väsymyksestä ja käsien puutteesta.


Poliisien mönkijä oli joka pojan unelma. Kyydissä kävi lapsia jotka olivat jo valmiina käynnistämään ja lähtemään kohti auringonlaskua, mutta koska poliisi tätä kapinetta vielä tarvitsee, niin kukaan ei sitä unelmaa päässyt toteuttamaan.
Pelastuslaitos väkertää ilmapalloja lapsille, jokaiselle halukkaalle on myös oma kypärä.Ilmapalloista syntyi niin eläimiä kuin miekkojakin, ja äänistä päätellen erikoisen hauskaa oli puhkoa niitä.


Rajavartiolaitoksen rippipuku. Niin paljon vipstaakkeleita yhdessä asukokonaisuudessa, ettei niitä kaikkia tunnista. Tuo päällä olisi varmasti valmis lähtemään vaikka ulkoavaruuteen.
Unohdin kokonaan mainita mainion välineen, joka pelastuslaitoksella oli muuassaan. Tämä näppärä pieni paloauto kelpaisi varmasti taaperolle kuin taaperolle.
Kuvaajan henkilökohtainen kahvitauko. Homman tarjoaa Arnolds, että on makea näin välissä.

Punaisen ristin työntekijät valistavat kiinnostuneita hymyssä suin.


Tornion nuorisotoimi oli myös paikalla, tarjoten mm. arvontaa, karamelliä sekä pelattavaa Playstation Movella. Pelinä toimi pinkiponki, eli Pingis.  Peli villitsi muitakin kuin lapsia, kuten kuvasta näkyy.Sitten alkoikin soittaa Poliisien oma bändi.


"Kova rangaistus" Keräsi ihan kunnolla kuulijakuntaa, eikä aploodeilta voitu välttyä, kun herrat vetivät tuttuja biisejä omalla rytmillään.Palomiesten oma bändi Hiillos veti osuutensa, eikä yhtään sen huonommin.

Yläpuolella basisti, joka oli myöhässä.


Turvapuolien yhtein vartio- sekä palveluskoiranäytös veti paljon katselijoita, etenkin lapsia.


 Tapaturma-näytös, jossa poika oli mennyt mukkelis-makkelis pyöränsä kanssa. Paikalle saapunut nainen soitti ambulanssin, jonka jälkeen ensihoitajat pistivät kääreisiin. Tai no... Laastarilla kuulema selvittiin, mutta itse toivoin ainakin kokovartalokipsiä.
 Myös vartiokoiranäytöksessä mukana ollut pienempi yksilö oli myöhemmin lasten ihasteltavana. Taitasi jopa jonkinmoisen poseeraamisen taidon.

Mutta se oli sellainen tapahtuma se. Yllättävän paljon toimintaa niin monelta niin monelta taholta niin pienellä alueella. Eipä sitä edes tiedäkään, ennen kuin tällaisissa tapahtumissa käy sen itse toteamassa. Hiljaisia sankareita on vaikka millä mitalla.

- Joni
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti