maanantai 28. tammikuuta 2013

Paulan Kirjasto 6

Heippa taas kaikki lukijat!
Niin se joulu tuli ja meni ja samaan syssyyn juhlittiin vielä uutta vuotta. Mutta nyt kun koulutyö on päässyt taas jaloilleen, on aika taas herätellä myös tätä blogityötä. Toivon mukaan jokainen lukija luki loman aikana ainakin yhden kirjan. Viime kerralla julkaisin uuden kirjan, nyt on siis taas vanhan vuoro. Kerron nyt loman aikana päättäneestäni kirjasta.

Kirja on tunnettu suuren klassikko Tähtien sota –kirjasarjan jatko-osana. Kirjan nimi on Keisarin käsky, ja sen on kirjoittanut Timothy Zahn ja julkaissut vuonna 1998 WSOY. Alkuperäisen tarinan jälkeen on julkaistu lukuisia jatko-osia. Jedin paluu –kirjan jälkeen julkaistu Thrawn-trilogia, joka sisältää kirjat Imperiumin perillinen – Hämärän laivue – Keisarin käsky, kertoo Imperiumin hajoamisen jälkeisestä ajasta (Uuden tasavallan aikakausi), kuinka kapinalliset (uusitasavaltalaiset) yrittävät nousta taas jaloilleen, ja Imperiumin ja Uuden tasavallan osapuolen valtataistelusta.

Tarinan mukaan kirjojen Jedin paluun ja Imperiumin perillisen välillä on kulunut 5 vuotta. Tutut hahmot kuten Han Solo ja Prinsessa Leia ovat naimisissa ja odottavat jedikaksosia. Luke Skywalker on ainoa jäljellä oleva Hyvän Voiman jedimestari. Han Solo on siirtynyt kaidalle polulle yhdessä kumppaninsa Chewbaccan kanssa ja lentävät edelleen Millenium Falcon –aluksellaan. Keisarin käskyssä asiat tästä ovat jo edenneet ainakin 1,5 vuodella. Imperiumin kaaduttua muutamia mahtavia Imperiumia kannattavia virkamiehiä on jäänyt jäljelle, ja yksi heistä, sotalordi Thrawn on noussut uuden miehistönsä kanssa aikeena kukistaa valtaansa pystyttävä Uusi Tasavalta. Tämän hirvitävän arvovaltataistelun yhteydessä saadaan selville vaikka mitä outoa Imperiumin ja sitä edeltävän Vanhan Tasavallan ajoilta. Thrawn onnistuu löytämään ysalamireiksi kutsuttuja eläimiä, jotka voivat torjua Voiman ja käyttää näitä hyödykseen. Lisäksi Thrawn löytää käsiinsä ainoan jäljellä olevan Mustan jedin, joka aikoo houkutella Luken ja ajan myötä myös Leian jedikaksoset Voiman pimeälle puolelle. Taistelujen paisuessa ja ravisuttaessa koko galaksia, murretaan myytti. Salaperäinen, kaukaisessa taistelussa kadonnut Hämärän laivue löydetään ja Thrawn käyttää näitä laivueen nopeita aluksia yhteenotoissa Tasavallan kanssa.

Nyt tuli kerrottua vähän tarinan taustaa. Suosittelen lukea koko trilogia ennen tätä kirjaa. Mutta nyt vähän kirjasta: Imperiumin saatua ylivalta, Tasavalta alkaa saamaan vihiä kloonipiloteista ja muista Imperiumin kätyreistä. Aletaan pelätä historian toistavan itseään. Kloonisodan jäljiltä olevia kloonitehtaita on jäänyt paikka paikoin tuhoamatta ja Thrawn on saanut käsiinsä yhden tällaisen. Leia, Han Solo ja Luke alkavat herätellä toivoa Imperiumin lopullisesta tuhoamisesta, jos he löytävät tämän kloonitehtaan ja samalla tuhotessaan sen he tuhoaisivat myös suuramiraali Thrawnin. Asiaa hankaloittaa Mustan jedin houkuttelu, jedikaksosten suojelu ja Tasavallan vähäiset sotaresurssit. Han Solo pyytääkin apua salakuljettajatovereiltaan ja tuttavaltaan Talon Karrdelta. Kloonitehtaan löydyttyä asiat lähtevät hiukkaalleen laskuun, kun joudutaan vaarantamaan ihmishenkiä vaarallisissa operaatioissa ja muissa tehtävissä.

Timothy Zahn (s. 1951, Chigago, USA) on Thrawn-trilogiastaan tunnettu yhdysvaltalainen tieteiskirjailija. Muita hänen teoksiaan on mm. Hand of Thrawn duology (Thrawnin käsi duologia), johon kuuluvat Specter of the Past (suom. Menneisyyden haamu, julk. 1997) ja Vision of the Future (suom. Tulevaisuuden visio, julk. 1998).

Yksi mainitsemisen arvoinen asia on tähän loppuun vielä sanottava. Vaikka Zahn onkin suurimmilta osin pysynyt George Lucasin luomassa hahmokaartissa, on hän luonut myös tarinaan uusia hahmoja kuten Talon Karrde, Mara Jade ja suuramiraali Thrawn.

Annan kirjalle 5 tähteä. En siksi, että pidän klassikko-alkuperäistarinasta, vaan koska tarina on hyvin kerrottu, monta eri osapuolta on aina otettu huomioon, juoni on hyvä ja erinomaista jatkumoa alkuperäisestä trilogiasta.

Että tällaista. Onhan jokainen nyt varmasti pyörällä päästään? Tiedän, tämä kirjoitelma on vähän sekavasti kirjoitettu, mutta se on aivan looginen. Selvittäkää päänne seuraavaksi kerraksi, jolloin palataan taas tälle vuosikymmenelle. Millä kirjalla? Se selvinnee seuraavalla kerralla.

Paula Kronqvist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti